Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

DSP Teleorman informează: Focarul de TBC de la Roşiori a fost declarat pe 14 iulie/ În prezent, doi copii sunt internaţi şi nouă au fost externaţi şi sunt sub tratament

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman are în supraveghere epidemiologică un focar de tuberculoză, care evoluează la elevii Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede, şi care a fost declarat pe data de 14 iulie, după apariţia a trei cazuri (cu legatura epidemiologică între ele), informează reprezentanţii instituţiei printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, după declararea focarului, cazurile au continuat să apară în lunile august şi septembrie şi au fost izolate în spital şi tratate conform legii, iar în prezent doi copii sunt internaţi pentru tratament la Spitalul Marius Nasta din Capitală, alţi nouă copii fiind externaţi cu tratament ( aceştia nu sunt contagioşi şi pot frecventa cursurile).

Prima măsură luată de conducerea DSP Teleorman a fost, conform informaţiilor furnizate, extinderea anchetei epidemiologice, stabilirea listei contacţilor direcţi şi a contacţilor familiali ai copiiilor şi începerea testărilor medicale necesare.

Totodată, din cauza lipsei de tuberculină (PPD), folosită pentru testarea în astfel de cazuri, părinţii copiilor au fost consiliaţi sa accepte examenul radiologic pulmonar pentru minori, recomandare acceptată numai de o mică parte dintre aceştia.

În ceea ce priveşte cadrele didactice şi personalul auxiliar din şcoală, la recomandarea specialiştilor din cadrul DSP, aceştia au făcut radiografia pulmonară de control ( iniţial patru cadre didactice au refuzat, în scris, radiografia pulmonară).

După primirea tuberculinei necesare pentru efectuarea testărilor, la nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede s-a reluat testarea elevilor, în primă fază a celor din clasele în care evoluaseră cazurile de tuberculoză confirmate.

Odată cu apariţia cazului pozitiv microbiologic (contagios), autorităţile au decis extinderea testării cu tuberculină la întreg efectivul de elevi al Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”.
În acest sens, reprezentanţii DSP Teleorman au precizat că, pentru data de luni, 2 octombrie, din colectivul de 780 de persoane (elevi, cadre didactice, personal auxiliar), au efectuat testarea cu PPD 655 de elevi, 51 de învăţători şi profesori, precum şi 8 angajaţi din categoria personalului auxiliar.

De asemenea, tot luni, 2 octombrie, au fost testaţi alţi 66 de elevi din clasa 0 şi a fost citit rezultatul testului PPD pentru copiii care iniţial avuseseră contraindicaţii şi au fost testaţi mai târziu.

Pe lângă testarea cu tuberculină, DSP Teleorman a luat şi celelalte măsuri care se impun în astfel de situaţii, respectiv efectuarea a patru dezinfecţii terminale şi continue (zilnice), asigurarea substanţelor dezinfectante pentru unitatea şcolară, a fost deplasat un agent dezinfector pentru efectuarea dezinfecţiilor terminale, au fost asigurate lecţii de educaţie de sanatate pentru elevi, au fost recomandate controale medicale periodice pentru cadrele didactice.

Rezultatele testelor PPD au fost citite vineri, 30 septembrie, de specialiştii pneumoftiziologi, iar din cele 780 de persoane testate, 52 de copii au avut teste pozitive la tuberculină, pentru aceştia fiind efectuate examenele medicale suplimentare, respectiv examenul radiologic pulmonar şi examene de spută. Astfel, pentru cei 52 de copii cu test pozitiv la tuberculină, s-au efectuat 49 de examene de spută şi 49 de radiografii, toate negative, aceştia putând frecventa în continuare cursurile unităţii şcolare.

Totodată, persoanele adulte care au efectuat radiografii, nu au avut modificari ale parenchimului pulmonar, în prezent atât pentru aceştia cât şi pentru elevi fiind aşteptat raportul final al medicilor specialişti.

“Copiii cu test PPD pozitiv nu sunt bolnavi, ei pot avea o potenţială infecţie cu bacilul Koch care se dovedeşte strict după efectuarea analizelor medicale legale. Testul cu PPD nu pune diagnostic, ci doar semnalizează riscul de îmbolnăvire la copii”, se arată în comunicatul de presă al DSP Teleorman.

De asemenea, conform sursei citate, Direcţia de Sanatate Publica Teleorman împreună cu reţeaua de pneumoftiziologie judeţeană vor continua sa activităţile medicale specifice şi legale ce se impun în cazul unui focar de tuberculoză pulmonară delcarat înntr-o colectivitate şcolară, scopul fiind identificarea tuturor surselor de boală, pentru izolare şi tratament, identificarea, izolarea şi tratarea copiilor bolnavi contagioşi şi întreruperea lanţului de transmitere a bolii în şcoală. (Violeta Mocanu)

 

 

Leave a Comment

*

code