DSP Teleorman: “Direcția de Sănătate Publică Teleorman a avertizat din timp primăriile de pericolul pe care îl reprezintă populațiile de țânțari în perioada sezonului estival”

Având în vedere confirmarea unui caz de infecție cu virusul West Nile la un pacient din județul Teleorman, Direcția de Sănătate Publică Teleorman transmite următoarele precizari:

Este vorba de un pacient de sex masculin, în vârstă de 58 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat în localitatea Lița.

Cazul a fost declarat, inițial, suspect, în data de 30 iulie 2018, la DSP Treleorman, de către Spitalul Clinic “Dr. V.Babes” București, acolo unde pacientul a fost internat cu diagnosticul de Meningită în observație.

Manifestările/simptomele clinice la internare au fost următoarele: febră, cefalee, redoare de ceafă, delir, agitație psiho-motorie – forma clinică de boală fiind medie.

În ceea ce privește antecedentele personale patologice ale pacientului, acesta prezintă boli asociate : diabet zaharat tip II și alcoolism cronic.

În timpul internării, pacientului i s-au recoltat probe de sange și LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul Național Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. În data de 6 august 2018 DSP Teleorman a primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul Național Cantacuzino. În data de 6 august 2018 pacientul a fost externat, cu stare generală ameliorată.

Măsurile luate de DSP Teleorman

Precizăm faptul că, așa cum procedează în fiecare an, Direcția de Sănătate Publică Teleorman a avertizat din timp, cu mult înainte de apariția acestui caz, primăriile (toate) din județ, de pericolul pe care îl reprezintă populațiile de țânțari în perioada sezonului estival (din luna mai până în luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art.82.

Prima adresa DSP TR. nr. 3196/2 mai 2018, a fost transmisă pentru informare/avertizare împreuna cu recomandările de revizuire a Planului anual de combatere a țânțarilor și de a efectua, în mod practic, acțiuni de dezinfecție împotriva vectorului-țânțar care transmite boala West-Nile.

A doua adresă a DSP Teleorman nr. 5401/26 iulie 2018, a fost transmisă cu precizarea în mod explicit a contextului la nivel european și național, din nou s-a recomandat revizuirea planului anual de combatere a țânțarilor și s-au detaliat inclusiv recomandări pentru populație.

Pentru cazul confirmat din localitatea Lița, imediat după confirmarea cu buletin de analize, DSP Teleorman a transmis cea de-a 3 adresa nr. 5643/6 august 2018, către Primăria Lița, în care autoritățile locale au fost informate despre existența cazului confirmat. DSP Teleorman a solicitat o informare privind măsurile luate la nivel local, precum și copia Planului anual pentru procedurile DDD – dezinfecție/dezinsecție/deratizare. Termenul a fost data de 8 august 2018. Nu am primit nimic, până în acest moment, de la Primăria Lita.

Prin adresa DSP TR. nr. 5643/ 6 august 2018, au fost informate urmatoarele institutii:

Centrul de Transfuzie Sanuguină Teleorman: Conform Directivei 2004/33/EC privind securitate sângelui și produselor din sânge donate, se impune restricția de la donare timp de 28 de zile, în zona în care apar cazuri umane de infecție West Nile.

Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Teleorman: Pentru a transmite la DSP informaţii referitoare la detectarea infecției acute la animal în zona respectivă, în vederea intensificării supravegherii la om / implementării măsurilor de supraveghere activă la om și de combatere a populației de tânțari.

 

Leave a Comment

*

code