Social

DSP Teleorman a efectuat anul trecut 7 742 de controale igienico-sanitare

Carmen Dumitrescu
Pentru a evita apariţia situaţiilor de risc pentru sănătatea publică, DSP Teleorman efectuează periodic controale igienico-sanitare la nivelul sectorului alimentar, cât şi la nivelul celorlalte tipuri de unităţi. În cursul anului trecut, potrivit raportului de activitate al instituţiei, aceste controale s-au desfăşurat frecvent şi s-au soldat cu 61 de sancţiuni contravenţioanle, în valoare de100.900 lei. Potrivit directorului executiv al DSP Teleorman, Mioara Comana, activitatea de control în sănătatea publică este organizată pe domenii specifice de activitate, după cum urmează: inspecţia de sănătate publică şi inspecţia unităţilor sanitare şi pentru controlul calităţii serviciilor de asistenţă medicală. Ca atare, în cursul anului trecut, au avut loc atât controale planificate, cât şi neplanificate, rezultate din sesizări ale persoanelor fizice şi juridice. În consecinţă, s-a efectuat verificarea condiţiilor igienico-sanitare în toate tipurile de unităţi din judeţ, pe baza ghidurilor de inspecţie, elaborate în conformitate cu prevederile legislative în vigoare.
La nivelul întregului judeţ, în sectorul alimentar sunt 2045 de unităţi, care au fost supuse pe parcursul anului precedent unui număr de 7742 de controale igienico-sanitare. Astfel, pentru neconformităţile cu normele de igienă în vigoare au fost aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale şi 45 avertismente.
Aceste controale au vizat mai multe direcţii: supravegherea calitatii apei potabile şi aici discutăm despre un număr de 137 de controale la instalaţii centrale şi instalaţii locale (fântâni publice), precum şi despre controale în cadrul unităţilor alimentare. Controalele au avut drept scop verificarea condiţiilor igienico–sanitare de desfăşurare a activităţii în sectorul alimentar, starea de sănătate a lucrătorilor şi însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă. Astfel, s-au efectuat 23 de controale în diferite unităţi de turism, cu menţiunea că în perioada iulie -septembrie se desfăşoară o acţiune tematică de control în care sunt cuprinse toate unităţile care se încadrează la această categorie, incluzând atât spaţiul de cazare, cât şi cel destinat alimentaţiei publice. Se verifică, cu acest prilej, respectarea normelor igienico-sanitare privind construcţia, circuitele funcţionale, asigurarea cazarmamentului, efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei, însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă de personal, starea de sănătate a acestuia, asigurarea apei potabile şi modul de eliminare a deşeurilor menajere, funcţionarea blocului alimentar şi a spălătoriei proprii.
De asemenea, dintr-un număr de 251 se controale care au vizat modul de trai al populaţiei, 100 au vizat zonele de locuit, 20 unităţile de mică industrie, 77 unităţile comerciale, 27 au fost efectuate în unităţile de prestări servicii şi 27 în alte tipuri de unităţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.