Drepturile angajaţilor în perioadele caniculare, verificate de ITM Teleorman

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman demarează controale în rândul agențior economici, din toate domeniile de activitate, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile ce se aplică în perioadele de temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în conformitate cu prevederile OUG nr.99/2000.

Demersul are drept obiectiv prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de lucrul în temperature extreme. Angajatorii găsiți în neregulă vor fi sancționați cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei.

“Ca urmare a temperaturilor crescute ce se vor înregistra în următoarele  zile conform prognozei ANMH , facem următoarele precizări: în sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 temperaturi extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau care,  corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; în conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor (pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea și ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este necesar să se asigure de către angajator: apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie, duşuri). Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî, conform Ordonanţei de urgenta nr. 99/2000, reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri, respectiv: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. (Violeta Mocanu)

 

 

Leave a Comment

*

code