Eveniment

Două noi focare de pestă porcină africană în județ

269 de focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, la nivel național, faţă de 266 în perioada precedentă, potrivit datelor anunţate, vineri, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Conform sursei citate, cele 269 de focare de pestă porcină africană, dintre care patru în exploataţii comerciale, evoluează în 144 de localităţi din 23 de judeţe. În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

La nivelul județului Teleorman, în ultima săptămână au fost confirmate două noi focare de pestă porcină africană, în două gospodării din comuna Frăsinet, potrivit datelor furnizate de autorități. Alte șapte focare au fost înregistrate în județele Sibiu Bacău, Bihor, Olt și Maramureș, transmite ANSVSA.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.672 de cazuri la mistreţi. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Până vineri au fost despăgubiţi 15.128 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440.970.180 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.976.100 de lei pentru alţi 202 proprietari.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.