Economie

Două noi focare de pestă porcină africană în județ; alte 17 focare au fost stinse

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut, în ultima săptămână, de la 278 la 263, cu toate că au fost înregistrate 11 focare noi în intervalul 21 – 27 mai, potrivit datelor făcute publice de reprezentanții Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Conform sursei citate, la finalul lunii mai, pesta porcină africană (PPA) evolua în 141 de localităţi din 23 de judeţe, cu un număr de 263 de focare, dintre care focare în exploataţii comerciale. În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

În ceea ce privește focarele noi, acestea sunt în județele Bihor (5), Teleorman (2), Sibiu (2), Brăila (1), Botoşani (1). Pe de altă parte, în ceea ce privește focarele stinse, cele mai multe au fost din Teleorman (17), dar și din Galați (2), Sibiu (2) și Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Brăila și Arad câte un focar.

Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.574 de cazuri la mistreţi, dintre care 492 de mistreți găsiți morți și 48 de mistreți vânați în Teleorman. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Totodată, până în prezent au fost despăgubiţi 15.119 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440,95 milioane de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.991.700 de lei pentru alţi 210 proprietari, precizează reprezentanţii ANSVSA.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.