Social

Două loturi de vaccin diftero-tetanic, oprite de la utilizare

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică Bucureşti a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacții adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare.

În urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate un număr de 53 posibile reacţii adverse post-vaccinare (RAPI) în 5 judeţe. Potrivit DSP Teleorman, deocammdată, nu a fost raportată nici o reacţie adversă la nici un elev vaccinat. Din aceste 53 cazuri, un număr de 41 cazuri au fost vaccinate cu 2 loturi de vaccin achiziţionate în anii 2013 şi 2014. Toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare.

Pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor 2 loturi identificate de la utilizare până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, se arată într-un comunicat al instituţiei. De asemenea, autorităţile sanitare au anunţat reprezentanţii producătorului produsului vaccinal despre situaţia apărută.

“Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări uşoare şi tranzitorii care s-au remis spontan şi nu au pus în pericol sănătatea elevilor.

Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menţionăm că, administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post – vaccinare normale (reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată etc)”, precizează ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu prin intermediul unui comunicat de presă. (C.P.)

One Comment

  1. Eu am fost la camera de garda a spitalului jud alexandria cu fetita mea eleva la liceul alex.ioan cuza dupa vaccinul dtf de două ori si i sa dat augmentin si ibuprofen si pansament cu rivanol sa simtit 7 zile groaznic stari de rau greata varsaturi frisoane si ei minte ca in teleorman nu a fost nici un caz. ( suntem cobai)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.