Social

Doar 27 de candidaţi pe locurile rezervate pentru romi în liceele teleormănene

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de gimnaziu de etnie romă din Teleorman sunt tot mai puţin interesaţi de locurile rezervate pentru această categorie în clasa a IX-a de liceu. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, anul acesta s-au înscris doar 27 de candidaţi pe aceste locuri. Conform planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, în clasa a IX-a au fost rezervate câte două locuri în fiecare clasă, la toate specializările din toate unităţile de învăţământ liceal, în total fiind disponibile anul acesta în liceele din Teleorman 218 locuri.

Repartizarea candidaţilor pe locurile rezervate pentru romi se face în şedinţă publică în data de 8 iulie.

Pe locurile rezervate pentru romi pot candida doar absolvenţii care fac dovada, printr-o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, care să ateste apartenenţa lor la etnia romilor şi nu faptul că fac parte din respectiva organizaţie.

Repartizarea la liceu se va face în funcţie de opţiunile candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Şi în anii trecuţi, cea mai mare parte a locurilor rezervate pentru romi în liceele teleormănene au rămas neocupate. Dezinteresul pentru aceste locuri poate fi justificat de faptul că absolvenţii de gimnaziu de etnie romă preferă să nu-şi dezvăluie originea şi să candideze la rând cu ceilalţi elevi la repartizarea în licee, pentru a nu fi stigmatizaţi. O altă cauză a numărului mic de elevi care se înscriu pe aceste locuri poate fi şi lipsa de informare, în ciuda campaniilor pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţiile pentru romi le-au desfăşurat în fiecare an. Informaţia se pare că nu a ajuns la toţi copiii şi părinţii acestora, în special la cei care au absolvit unităţile de învăţământ gimnaziale din mediul rural.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.