Social

Direcţia pentru Protecţia Copilului adăposteşte în prezent 2 mame şi 19 copii în cele două centre ale sale din Alexandria

Carmen Dumitrescu

Problematica violenţei domestice, dar şi aceea a abandonului copiilor a fost mereu una semnificativă la nivelul judeţului Teleorman, În acest sens, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman oferă celor aflaţi în situaţii dificile, în speţă, mamelor şi copiilor abuzaţi sau abandonaţi, posibilitatea de a locui o vreme în centru până când vor găsi alternative sau se vor putea întoarce în sânul familiei. Din păcate, în ceea ce priveşte violenţa domestică, majoritatea cazurilor devin disperate pe fondul amânării apelului părţii abuzate la autorităţi, multe dintre femei apelând, în general, la sprijin autorizat abia atunci când nimic altceva nu se mai poate face. Şi nu e un secret că violenţa domestică este un fenomen întâlnit nu numai în familiile cu un nivel de trai şi de educaţie foarte scăzut, fiind destul de multe şi cazurile de abuzuri şi în familii cât se poate de educate şi de decente, în aparenţă. Cu atât mai mult cu cât violenţa domestică se petrece în familii normale, ele nu ajung în atenţia autorităţilor, jena de judecata publică fiind mult mai pronunţată în aceste cazuri. Totuşi, atunci când situaţia devine insuportabilă, cei agresaţi în familie trebuie să ştie că în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului există Centrul “Mama şi copilul”, care poate adăposti temporar persoane supuse agresiunilor domestice sau care nu au alternative de locuire pentru o perioadă limitată de timp. Potrivit directorului instituţiei, Floarea Alesu, în acest moment, Centrul “Mama şi copilul” adăposteşte două mame şi patru copii.

Pe de altă parte, o problemă la fel de semnificativă este şi aceea a copiilor abandonaţi, numărul lor fiind destul de mare dintotdeauna la nivelul judeţului. Unii sunt “uitaţi”, pur şi simplu, la maternitate iar alţii sunt lăsaţi de către părinţi în grija autorităţilor şi după ce sunt suficient de mari ca să înţeleagă ce li se întâmplă. Există, în mod cert, mai multe motivaţii care le determină pe tinerele din judeţ să renunţe la propriii copii, în momente de maximă încordare a forţelor şi nervilor:  violenţa din familie, dificultăţile financiare, lipsa educaţiei în fenomenul prevenirii sarcinilor nedorite şi vârsta mică a celei care capătă, pe nepregătite, rolul de mamă. Desigur, nici abandonul copilului nu este un experiment foarte uşor de realizat, însă, situaţiile disperate cer măsuri disperate. Pe fondul birocraţiei autohtone, aşa complicată şi anevoioasă cum e ea, s-au creat o serie de breşe care transformă multe operaţiuni complicate şi chiar ilegale în bagatele pentru cei care se prefac că nu cunosc reglementările legale, chiar dacă trăim într-o ţară în care invocarea necunoaşterii legii nu te absolvă de pedeapsă. Şi, totuşi, inventivitate există şi în fiecare an, câteva zeci de copii din Teleorman sunt lăsaţi în grija autorităţilor. Rămaşi singuri pe lume, aceşti copii îşi petrec ulterior existenţa prin centrele de plasament, în aşteptarea unor părinţi adoptivi sau a unei schimbări de optică a părintelui iresponsabil. Potrivit specialiştilor din cadrul DGASPC, deosebire de anii trecuţi, când printre femeile care îşi uitau copiii la maternitate, un procent covârşitor îl aveau femeile de etnie romă, mai nou, procentele sunt împărţite. În acest moment, în Centrul de Urgenţă din cadrul DGASPC Teleorman sunt cazaţi 15 copii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.