Economie

Din 2015, avansul pe suprafaţă va fi mai mare pentru fermierii cu peste 5 hectare

fermieriFermierii care deţin peste cinci hectare de teren vor primi, în 2015, o subvenţie de 210 euro la hectar, spre deosebire de cei care au până în 5 hectare care vor primi doar 170 de euro, potrivit unei declaraţii a ministrului Daniel Constantin.

Acesta a precizat, totodată că, în continuare vor fi acordate subvenţii, fără nici un fel de limită, dar diferenţiat, pe mai multe categorii de forme de sprijin. Astfel, prima categorie, pentru suprafeţe cuprinse între 1şi 5 hectare, în anul 2015 vor primi 170 de euro pe hectar; la a doua categorie, 5 – 30 hectare, se încearcă introducerea plăţii redistributive, stimulativă, de 40 de euro suplimentar faţă de cei 170 de euro pe care îi primesc cei din prima categorie.

Totodată, şeful MADR a precizat că fermierii cu peste cinci hectare de teren care se vor orienta către producţie vor primi 120% din plata pe suprafaţă pentru cinci ani.

Potrivit datelor statistice ale autorităţilor, subvenţiile au generat o creştere a suprafeţelor terenului agricol lucrat de la 8 milioane de hectare în 2007 la aproape zece milioane de hectare în prezent. În plus, nivelul terenurile nelucrate s-a redus la aproximativ 300.000 hectare.

În campania 2014, cuantumul pentru plata SAPS este de 156,89 euro/ha potrivit Hotărârii de Guvern nr. 863/2014, la care se va aplica un coeficient de reducere liniară care va asigura încadrarea în plafonul alocat de Comisia Europeană, avansul de de 50% din subvenţia europeană acordată fermierilor care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – Campania 2014 fiind deja plătit. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.