Economie

Din 2014, noi impozite pentru fermierii români, persoane juridice

La început de nou an agrigol se anunţă şi noi impozite pentru fermierii români constituiţi în persoane juridice. Guvernul a aprobat un nou impozit care va afecta societăţile ce deţin construcţii agricole, sere şi solarii, silozuri şi construcţii zootehnice.

În data de 15 noiembrie 2013, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, iar printre noile prevederi aduse de această OUG se numără şi impozitul pe construcţiile prevăzute în Grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe respectiv, clădiri agrozootehnice, construcţii agricole uşoare şi anume barăci, magazii, şoproane, cabane, depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale – construcţii de compostare, silozuri pentru furaje, silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor, pătule pentru depozitarea porumbului, construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri, heleştee, iazuri, bazine, ecluze şi ascensoare, baraje, jgheaburi, construcţii pentru piscicultură, terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole, sere, solarii, răsadnice şi ciupercării: din zidărie, beton, metal sau lemn şi sticlă, respectiv construcţie uşoară din lemn şi folie din masa plastică, precum şi alte construcţii agricole neregăsite în cadrul subgrupei 1.2.

Potrivit actului normativ, sunt obligate la plata impozitului pe construcţii, persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare; persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. “În cazul operaţiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar în cadrul operaţiunilor de leasing operaţional, calitatea de contribuabil o are locatorul”, se arată în OUG.

În ceea ce priveşte cuantumul impozitului, acesta se calculeză prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor.

Din suma calculată se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri de către contribuabil sau proprietar. Deducerea valorii se va justifica cu documentaţia corespunzătoare care atestă comunicarea acestei valori către proprietar. De asemenea, se vor mai scădea valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv valoarea construcţiilor din subgrupa “Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole” din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Potrivit OUG, contribuabilii vizaţi sunt obligaţi să declare noul impozit până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care este datorat acesta. Impozitul se plăteşte în două rate egale, prima tranşă până la data de 25 mai, iar cea de-a doua tranşă până la data de 25 septembrie. Contribuabilii nou-înfiinţaţi vor datora impozitul începând cu anul fiscal următor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.