Eveniment

Dezastru la Evaluarea Naţională în Teleorman – Doar 67,78% din absolvenţii de gimnaziu teleormăneni au medii peste 5

Monica DUMITRESCU

Rezultatele obţinute de elevii teleormăneni la Evaluarea Naţională sunt aproape cele mai slabe din ţară. Doar în judeţul Giurgiu au fost înregistrate rezultate mai slabe, Teleormanul clasându-se pe penultimul loc în ierahia naţională. Teleormanul este însă singurul judeţ în care anul acesta a fost înregistrat un procent al mediilor peste 5 mai mic comparativ cu anul trecut. Potrivit datelor centralizate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, anul acesta s-a înregistrat un procent al mediilor peste 5 la Evaluarea Naţională de doar 67,78%, cu aproximativ trei procente mai mic comparativ cu anul trecut şi cu peste 11 procente sub media pe ţară, care anul acesta a fost de 79,3%.

Matematica a fost şi de data aceasta proba la care elevii teleormăneni au întâmpinat cele mai mari greutăţi, notele la această probă fiind mai mici faţă de aşteptări. Procentul notelor peste cinci la matematică este anul acesta de doar 58,27%, în timp ce la limba şi literatura română este de 78,51%.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, s-au înscris anul acesta pentru susţinerea Evaluării Naţionale 2857 de absolvenţi de gimnaziu. La prima probă desfăşurată luni, 22 iunie, proba la limba şi literatura română, au fost înregistraţi 60 de absenţi, iar la cea de-a doua probă, la matematică, desfăşurată miercuri, 24 iunie, numărul absenţilor a crescut cu unul. Numărul elevilor parcipanţi la ambele probe este de 2787. Nu a fost eliminat din examen niciun candidat.

 

139 de contestaţii

 

Elevii nemulţumiţi de notele obţinute au putut depune contestaţii, imediat după aflarea rezultatelor, vineri, 26 iunie, în intervalul orar 16.00-20.00. La nivelul judeţului Teleorman au fost depuse în total 139 de contestaţii, cele mai multe la limba şi literatura română (87 de contestaţii). Contestaţiile vor fi rezolvate în intervalul 27-29 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate marţi, 30 iunie.

Pentru a fi admisă o contestaţie, diferenţa dintre nota finală şi cea iniţială trebuie să fie de cel puţin 0,5 puncte (în plus sau în minus), în caz contrar rămâne valabilă nota iniţială.

Excepţie se face doar în cazul în care notele contestate sunt mai mari de 9,5, în această situaţie nota acordată după reevaluarea lucrării rămânând cea valabilă chiar dacă diferenţa nu este de cel puţin 0,5 puncte.

 

8 absolvenţi teleormăneni au obţinut media 10

 

Deşi au fost zeci de note de zece, cele mai multe la matematică, doar 8 absolvenţi de gimnaziu din Teleorman au reuşit să obţină media 10 la Evaluarea Naţională din acest an. Performanţa a fost atinsă de câte un elev de la şcolile gimnaziale “Mihai Viteazul”, “Ştefan cel Mare” şi nr. 5 din Alexandria, doi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 3 şi unul de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Zimnicea, un elev de la Şcoala Gimnazială nr.2 Videle şi unul de la Şcoala Gimnazială Sârbenii de Jos.

La polul opus se află 11 absolvenţi au unor şcoli gimnaziale din Teleorman care au obţinut media 1 la Evaluarea Naţională. Zeci de copii au obţinut note de 1 la cel puţin una dintre discipline, după opt ani de şcoală, numărul mediilor mai mici de 2 fiind anul acesta 77.

 

Admiterea la liceu nu este condiţionată de promovarea Evaluării Naţionale

 

Indiferent de media pe care au obţinut-o la Evaluarea Naţională, absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru un loc în clasa a IX-a.

Media pe care absolvenţii de gimnaziu au obţinut-o la Evaluarea Naţională intră în calculul mediei de admitere la liceu având o pondere de 75%, restul de 25% reprezentând media generală de absolvire a claselor V – VIII. Potrivit planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, în liceele teleormănene sunt disponibile în clasa a IX-a peste 3000 de locuri, cu câteva sute mai mult comparativ cu numărul elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională, astfel că admiterea la liceu nu va fi o problemă nici măcar pentru cei care au obţinut media 1 la evaluarea de la sfârşitul clasei a VIII-a.

Startul admiterii în învăţământul liceal se va da la începutul lunii iulie viitoare cu completera fişelor de opţiuni. Elevii vor putea completa fişele de înscriere pentru licee, împreună cu părinţii în prezenţa profesorilor diriginţi din clasa a VIII-a în perioada 3 – 7 iulie. Repartizarea computerizată se va desfăşura pe 14 iulie 2015. Candidaţii vor fi repartizaţi în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

One Comment

  1. Si asta ca sa copiat la greu.!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.