Social

Deşi au primit mai mulţi bani, laboratoarele nu mai au fonduri pentru analize

analize de laborator1Laboratoarele de analize şi investigaţii medicale au terminat fondurile şi pentru această lună. Din acest motiv, unele laboratoare, cele mai multe de fapt, efectuează paraclinice doar contracost.

Cei care nu-şi permit să achite, sunt puşi în postura să aştepte şi mai bine de o lună de zile, asta dacă sunt programaţi pe listă anticipat, dacă nu şi luna viitoare vor păţi la fel. Asta dacă din 2014, plafoanele vor fi ori eliminate, cum s-a procedat la medicamente, ori mult suplimentate, până la atât cât să fie aproape imposibilă epuizarea lor lunară.

Pentru analizele medicale de laborator, CAS Teleorman alocă lunar suplimentări, care se repartizează, ce-i drept, nu în mod egal, ci în funcţie de punctajele obţinute de fiecare laborator. Aşa s-a întâmplat şi în octombrie, când CAS  a suplimentat pentru noiembrie şi decembrie, de această dată cu mult faţă de alte dăţi, plafoanele la laboratoarele medicale.

Cu alte cuvinte, în ultimele două luni ale anului un număr destul de mare de teleormăneni şi-ar fi putut face analizele uzuale în contract cu Casa, ceea ce s-a şi întâmplat luna trecută şi chiar şi luna asta, deoarece plafoanele la analizele s-au epuizat la fel de repede ca şi lunile anterioare.

Existenţa plafoanelor la analize sau sumele mici alocate acestui sector face, pentru mulţi pacienţi din judeţ, ca găsirea unui loc liber pe lista laboratoarelor, pentru analizele medicale decondate de CAS să fie o adevărată aventură. Iar plafoanele să se elibereze din prima săptămână a lunii.

Analizele frecvent recomandate de medici şi care sunt decontate de CAS costă între 70 şi 100 de lei şi se referă la hemoleucograma completă, VSH, calciu, magneziu, colesterol, trigliceride, HDL, LDL, glicemie, uree, creatinină, transaminaze, sumarul de urină şi examenul coproparazitar. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.