Deputatul Violeta Răduț susține modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000

O propunere legislativă pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, prin care se urmărește întărirea obligaţiei pe care autorităţile publice locale o au în ceea ce priveşte finanţarea programelor sportive, a fost înaintată de curând Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Mai precis, modificarea legislativă pentru care pledează și deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț vizează crearea unui cadru coerent pentru finanțarea din fonduri publice puse la dispoziție de administrațiile publice locale pentru activitatea sportivă a structurilor sportive de drept public aflate în subordinea autorităților deliberative, precum și pentru programele sportive de construire, modernizare și întreținere a infrastructurii sportive.

În prezent, folosindu-se de sintagma “pot aloca”, numeroase autorități publice locale consideră că nu au obligația să finanțeze activitatea și programele sportive. Iar inițiatorii propunerii legislative își doresc să schimbe tocmai acest lucru.

“Sportul, prin beneficiile sale, ar trebui să facă parte integrantă din educația generală a fiecărui individ în parte. Cu toate acestea, foarte multe structuri sportive  afirmă că sunt tratate cu indiferență de către autoritățile publice locale, deoarece acestea consideră sportul un moft, deși este un drept garantat de stat prin lege. (…) În realitate, aceștia (sportivii – n.r.) trăiesc o dramă deoarece se simt descurajați că trebuie să își desfășoare activitatea “cerșind”, apelând la diverse împrumuturi, când unii angajați din structurile publice locale îi sfidează și le spun nonșalant că nu există nici o obligație legală a administrațiilor publice de a finanța și sprijini sportul, pentru că legislația prevede doar “pot” (art.18 din Legea 69/2000) (…)” , se arată în expunerea de motive.

Pentru a fi pusă în aplicare, inițiativa legislativă trebuie să treacă de cele două camere ale Parlamentului, să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Leave a Comment

*

code