Deputatul Violeta Răduţ susţine interzicerea plasamentului în instituţii pentru copiii cu vârsta sub 7 ani

Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de şapte ani într-o instituție ar putea fi interzis, minorul încadrat în această categorie de vârstă putând fi plasat numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, dacă un proiect de lege susţinut de deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduţ va fi adoptat de Parlament.

Potrivit normelor legale în vigoare, în prezent, vârsta până la care copilul nu poate fi plasat într-o instituţie de tip rezidenţial este de trei ani.

Iniţiativa legislativă susţinută de deputatul Violeta Răduţ prevede modificarea art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Astfel, dacă va fi adoptat proiectul de lege, conform articolului în noua formă “alin. (1) plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis”. Pe de altă parte, iniţiatorii proiectului de lege propun ca “prin excepţie de la prevederile alin. (1), se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 7 ani, în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate”.

“Copiii sunt viitorul nostru, al ţării, al naţiunii. Decizia de a se naşte nu le aparţine, dar consider că nouă, tuturor, ne aparţine obligaţia de a veghea şi de a depune toate eforturile pentru a le asigura condiţiile pentru o dezvoltare emoţională şi fizică armonioasă şi sanatoasă. Din păcate, instituţiile colective nu sunt o alternativă fericită pentru copiii care abia împlinesc 3 ani şi care au nevoie primordială de ataşamentul faţă de cei care îl au în grijă, de iubirea şi dorinţa de a face parte dintr-o familie. Subiectul mă sensibilizează în mod deosebit şi mă determină să lupt pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ, pentru că toţi copiii au drepturi egale de educaţie, de protecţie, de siguranţă şi de iubire”, a declarat deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduţ.

“Internarea copiilor în centre de plasament de tip rezidenţial are efecte ireversibile asupra comportamentului lor şi a factorilor cuantificabili de dezvoltare. Copiii crescuţi în centre de plasament au rezultate mai proaste din punct de vedere psiho-social şi cognitiv (…) S-au remarcat efecte puternice cu precădere înainte de vârsta de 3 ani, motiv pentru care Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a mai fost modificată în trecut pentru excluderea copiilor sub vârsta de 36 de luni de la plasare în centre de tip rezidenţial. Cu toate acestea, este dovedit că impactul nociv asupra integrării sociale nu este restrâns la neglijarea până la vârsta de 3 ani, ci continuă şi după acest prag”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii proiectului de lege precizează că minorii care au părăsit centrele de plasament până la vârsta de 3 ani au putut recupera întârzierile iniţiale, însă cu eforturi şi costuri considerabil mai mari, “iar lipsa personalului calificat, condiţiile deficitare şi aglomerarea contribuie la o dezvoltare emoţională semnificativ încetinită a copiilor crescuţi în centre”.

Aleşii susţin că trecerea copiilor din centre mari la îngrijire familială, familii substitutie sau asistenţi maternali este benefică nu doar pentru copii, cât şi pentru statul român, costurile de plasament în centre rezidenţiale fiind semnificativ mai mari.

“Necesitatea protecţiei sociale a copiilor conform legii nu se opreşte la vârsta de 3 ani, iar centrele de plasament de tip rezidenţial au un efect demonstrabil nociv asupra copiilor din sistem. Indiferent dacă decidenţii dau curs recomandărilor ultimului Raport BM şi UNICEF de tranziţionale de la centre de plasament mari la centre parentale, asistenţi maternali şi familii adoptive, utilitatea prelungirii vârstei minime de trimitere în centre de tip rezidenţial este una evidentă, atât pentru stat, cât şi pentru copiii beneficiari”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege susţinut de deputatul PSD, Violeta Răduţ. (Violeta Mocanu)

2 Comments

  1. ion says:

    LEGEA SEXULUI la VIOLETA.sau cum sa ajungi parlamentar prin friki friki

  2. Ce idee geniala!!! Oricum, copiii sub 7 ani sunt dati , de obicei, in plasament la asistentii maternali, dar ne place sa inventam apa calda.

Leave a Comment

*

code