Deputatul Violeta Răduț, printre inițiatorii proiectului de lege de extindere a valabilității certificatului de handicap pentru copiii cu afecțiuni degenerative sau din spectrul autismului

Termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii a căror afecțiune se încadrează în patologia bolilor degenerative, lipsa unui membru în urma amputației, tulburările din spectrul autismului, ar putea fi extins până la vârsta de 18 ani dacă propunerea legislativă susținută de 100 de deputați și senatori va fi adoptată de Parlamentul României. Printre inițiatorii proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se numără și deputatul teleormănean Violeta Răduț, care a susținut cu predilecție, pe parcursul mandatului parlamentar, inițiative legislative din sfera socială, ce vizează în special măsuri pentru sprijinirea categoriilor sociale afectate de excluziune socială, pentru combaterea și prevenirea violenței domestice, susținerea accesului la educație al copiilor proveniți din categorii sociale defavorizate și al celor fără acte de identitate, interzicerea plasamentului în instituții pentru copiii cu vârsta sub 7 ani.

Argumentul pe care inițiatorii demersului legislativ l-au luat în calcul a fost acela că, în cazul minorilor care suferă de tulburări din spectrul autismului, recuperarea completă nu va fi realizată niciodată, de aceea se impune extinderea termenului de valabilitate a certificatului de handicap până la împlinirea vârstei de 18 ani. Legea nr. 448/2006 privind drepturile de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități stipulează că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu anumite dizabilități este de minimum 6 luni și maximum 2 ani, după care ar fi urmat noi prezentări la comisiile pentru protecția copilului pentru eliberarea unui nou certificat.

În sprijinul adoptării modificării legislative vine și Ministerul Sănătății, care prin răspunsul înaintat la Camera Deputaților pe această temă susține eliberarea certificatului de handicap permanent pentru patologii care, odată diagnosticate, însoțesc pacientul pe tot parcursul vieții, cum sunt bolile degenerative, autism, lipsa unui membru în urma amputației, precum și alte afecțiuni de acest tip, și consideră oportună modificarea actualului cadru legislativ.

Proiectul de lege se află în procedură legislativă, fiind prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și înaintat către Senat.

2 Comments

 1. INCONȘTIENȚĂ politică says:

  Profesionalismul este exercitarea conştiinței profesionale, Violeta Răduţ- DEPUTAT PSD TELEORMAN!
  Iata un exemplu de INCONȘTIENȚĂ politică:
  “Viorica Dăncilă a EXPLODAT: O greșeală ORIBILĂ!
  Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român.
  Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea chiar și tacită a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci și inconștiență politică.
  Senatul e acum dator să repare această oribilă greșeală.”, scrie Viorica Dăncilă.
  După o astfel de experiență, Aleşii neamului vor inceta să promoveze CRE(Ș)TINI total nepregătiţi ( a se citi:parlamentari incompenteţi)!, pe bază clientelară?
  NU!!!!!

 2. OBSERVATOR says:

  Mark Twain a spus cândva: “O minciună poate călători jumătate de lume, pană reuşeşte adevarul să-şi pună încălțările”.
  Din nefericire, în epoca actuală a reţelelor de comunicare socială sau prin intermediul mass-media, informaţiile false ajung instantaneu la o audienţă largă.
  Însă, trebuie să fim cu atât mai atenţi, atunci când anunţul/mesajul/comunicatul este rostit de un parlamentar “Tupeist” cu un nivel ridicat de analfabestism funcţional, care se distinge prin îndrăzneală, minciună, înșelătorie, exagerare, imaginație, imoralitate, lipsă de bun-simț etc.
  Violeta Răduţ citeste solicitarea înregistrată sub nr 7143A/26.02.2019!
  Ați amânat acest proiect de Lege privind oportunitatea modificărilor propuse de un parlamentar de profesie medic pediatru, timp de 14 luni, deşi proiectul de lege a fost transmis către Olguţa Vasilescu respectiv Viorica Dăncilă.
  Nu ai nicio legatură cu acest proiect de lege de modificare a OUG 51/2017, în sensul prelungirii perioadei de valabilitate a certificatului de încadrare, în grad de handicap, până la împlinirea vârstei de 18 ani!
  Dovada este Titlul articolului “…. Extindere a valabilității certificatului…”.
  Vorbim despre o extindere a Termenelor în ceea ce priveşte certificatul de încadrare în grad de handicap?
  Cum este corect, elevă PSD- Violeta Răduţ?
  Pentru minciună, iresponsabilitate, lipsă de toleranţă, deschidere etc., nota acordată DEPUTATULUI Violeta Răduţ (PSD TELEORMAN) este “Minus infinit”.

Leave a Comment

*

code