Politic

Deputatul PSD Violeta Răduț, vot favorabil pentru majorarea pedepselor pentru cei care încalcă ordinul de protecție provizoriu

Pedepsele pentru cei care încalcă ordinul de protecție provizoriu au fost majorate, începând de sâmbătă, 22 august, când a intrat în vigoare Legea nr. 183/2020, care modifică Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, astfel că, potrivit noilor prevederi, agresorii vor putea primi între șase luni și cinci ani de închisoare. Înainte de modificare, pedeapsa pentru această infracțiune era de cel mult un an de închisoare.

Proiectul de lege care modifică Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la finalul lunii trecute, printre aleșii care au dat vot favorabil inițiativei fiind și deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț.

Concret, potrivit Legii nr. 183/2020, prin care a fost modificată Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, începând cu data de 22 august, primesc pedepse cuprinse între șase luni și cinci ani de închisoare cei împotriva cărora a fost emis un ordin de protecție și care nu respectă măsurile stabilite prin intermediul acestuia. Așadar, sunt vizați de modificare, potrivit legii, agresorii care: refuză să fie evacuați temporar din locuință; nu permit accesul victimei sau a copiilor în locuința familiei; nu respectă limitarea dreptului de folosință asupra unei părți a locuinței comune, astfel încât să nu vină în contact cu victima; nu respectă obligația de a păstra distanța minimă stabilită față de victimă, față de reședința sau locul de muncă ori față de membrii familiei acesteia; nu respectă interdicția de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; refuză să poarte un sistem electronic de supraveghere; contactează, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, victima; refuză să predea armele deținute; refuză consilierea psihologică, psihoterapia ori internarea nevoluntară dispusă de instanță; nu se prezintă periodic, la intervalul stabilit de instanță, la secția de poliție competentă; nu dau informații polițiștilor despre noua adresă de domiciliu, în cazul în care a fost evacuat din locuința familiei.

Aceeași pedeapsă se aplică, potrivit legii, și în cazul nerespectării măsurilor stabilite printr-un ordin de protecție provizoriu, în afara celor dispuse de instanță. Concret, în acest caz este vorba despre ordinele de protecție emise de polițiști.

4 Comments

 1. Violeta Radut unde se face scoala ajutatoare de parlamentari ?

 2. Legea le-a fost citită de doamna ”R pătrat” !
  Ne spui si noua, Violeta care este pregatirea ta ?
  Vad ca tare te pricepi la toate.
  Asa sunteti voi, cei de la PSD, foarte priceputi la toate, atunci cand nu trebuie sa faceti nimic.
  Cartea Junglei este nivelul tau intelectual- praf!

 3. Cititor

  A scris 100 de cuvinte, dar a omis esențialul!

  În plus, victimelor violenţei domestice li se va asigura automat un avocat, în condiţiile în care, până acum, acestea primeau un apărător doar la cerere, nu din oficiu.

  Habar n-ai ce votezi!
  Important este sa apari cu masca in ziar.

 4. Observator

  Spre deosebire de ordinul de protecţie, emis de instanţa de judecată, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis direct de poliţişti, atunci când aceştia constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică.
  În timp ce ordinul de protecţie obişnuit poate fi obţinut în termen de trei zile, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis mult mai rapid, după evaluarea situaţiei de către poliţişti, pe baza unui formular de evaluare a riscului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.