Politic

Deputatul PSD Violeta Răduț susține proiectul de lege prin care Ministerul Agriculturii suportă cheltuielile de energie pentru irigații

Un proiect de lege pentru completarea art. 66 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, ce prevede ca toate „cheltuielile aferente consumului de energie de orice fel, necesar funcţionării agregatelor pentru irigaţii, ce aparţin producătorilor agricoli și care preiau apa direct din sursă și încheie contracte multianuale/sezoniere, se suportă din bugetul Agenţiei, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie”, a fost depus în Parlament. Concret, dacă inițiativa legislativă susținută de un grup de parlamentari, între care și deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, va fi adoptată de Legislativ, toți producătorii agricoli care o vor cere vor primi, în mod gratuit, apă pentru irigarea terenurilor.

„Promovarea proiectului de lege pentru completarea art. 66 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004 determină necesitatea asigurării apei gratuite pentru toți producătorii agricoli care o solicită, din orice sursă, având în vedere condițiile excepționale de seceta din acest an, ce pot afecta producția agricolă cu influență directă afectând asigurarea hranei populației, în condițiile date”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin propunerea legislativă, parlamentarii au în vedere: asigurarea cu prioritate a preluării și tranzitării apei pentru irigații, cu scutirea de la plata tarifelor de livrare a apei pentru irigații; stimularea practicării unei agriculturi în sistem irigat; asigurarea securității alimentare, prin obținerea unor producții sigure, în condițiile restricțiilor impuse de coronavirus; reconsiderarea practicilor agricole prin utilizarea unei agrotehnici superioare bazate pe compensarea debitului de apă, având în vedere actualele condiții pedo-climatice de seceta severă la nivel pedologic; asigurarea apei gratuite până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

One Comment

  1. Un alt fake news livrat de PSD!

    În Monitorul Oficial nr. 443/26.05.2020 s-a publicat Legea nr. 67/26.05.2020 pentru completarea art. 9 din Legea apelor, prin care apa folosită la irigații este gratuită pe perioada stării de urgență și încă 6 luni după încetarea stării de urgență, iar taxele pentru eliberarea avizelor de gospodărire a apelor pentru investițiile în infrastructura de irigații se elimină pe perioada stării de urgență și 6 luni după încetare, iar termenele de eliberare se înjumătățesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.