Deputatul PSD Violeta Răduț, printre inițiatorii proiectului de lege de susținere a sectoarelor economice afectate de coronavirus

Parlamentarii PSD, între care și deputatul de Teleorman Violeta Răduț, au depus, miercuri, la Parlament un proiect de lege care prevede ca statul să acopere 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de salariați în cazul suspendării temporare sau reducerii activității ca urmare a decretării stării de urgență. Actul normativ mai propune o serie de măsuri privind prelungirea acordării indemnizației de șomaj, susținerea de către stat a contribuțiilor către Pilonul II de către salariații aflați în șomaj tehnic și reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, scutirea angajatorilor de plata celor 2,25% cu excepția sumelor corespunzătoare fondului de garantare a salariilor, obligația angajatorilor de a nu desființa locurile de muncă, ci doar de a le suspenda pe perioada stării de urgență, precum și obligația de a-i primi la muncă după încetarea stării de urgență.

Inițiatorii își justifică demersul prin necesitatea adoptării unor măsuri care să susțină sectoarele afectate de epidemia de coronavirus și care să salveze locurile de muncă.

“Economia și locurile de muncă din România nu pot fi lăsate până la stadiul în care nimic nu mai poate fi salvat. Parlamentarii PSD au depus azi proiectul de lege prin care statul va acoperi 75% din salariul angajaților trimiși în șomaj tehnic de firmele afectate de coronavirus”, susține deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț.

Conform proiectului de lege propus de social-democrați, salariații trimiși în șomaj tehnic vor primi 75% din salariul de bază sub forma unei indemnizații, neimpozabile, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe toată durata menținerii stării de urgență.

Persoanele care vor primi indemnizația de 75% din salariul de bază vor fi scutite, pe o perioadă de 3 luni, de plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii.

Perioada în care angajații se vor afla în șomaj tehnic, din cauza instituirii măsurilor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, va fi luată în calcul la stabilirea vechimii în muncă.

1 Comment

  1. #masca says:

    Felicitari Deputatilor, pentru proiectul de lege depus in data de 09.03.2020 si discutat in procedura de urgenta in data de 12.03.2020 – ” Avocatul poporului sa aiba salariu si pensie speciala de judecator ICCJ, cazare gratuita si pasaport diplomatic”!
    In calitate de secretar al comisiei, va rog sa clarificati urgenta acestui nou act normativ!

Leave a Comment

*

code