Politic

Deputatul PNL Calotă Florică Ică: “Sub umbrela cooperativei, fermierii vor putea accesa mai uşor fonduri europene şi să intre pe alte pieţe”

Deputatul PNL de Teleorman, Calotă Ică Florică, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice încă din anul 2012, de la câştigarea primului mandat în camera inferioară a Palamentului, a adus în atenția aleșilor din camera inferioară a Legislativului un subiect de interes pentru un stat preponderent agrar, cum este România, respectiv necesitatea asocierii fermierilor în cooperative agricole.

“Mişcarea cooperatistă are o tradiţie îndelungată în România, începând din a doua jumătate a secolului trecut, când s-au înfiinţat primele cooperative de credit. Dacă în anul 2017, în România, existau 471 de cooperative, dintre care doar 217 aveau activitate economică propriu-zisă, şi afacerile cumulate ale tuturor cooperativelor au totalizat aproximativ 990 milioane de lei, în prezent sunt peste 1.400 de astfel de asocieri, conform informaţiilor de la Ministerul Agriculturii, pe baza datelor centralizate de ONRC”, susține deputatul PNL de Teleorman.

Calotă Florică Ică spune că agricultorii români au început să descopere beneficiile asocierii, iar cooperativele agricole şi-au dublat afacerile în ultimii ani, ajungând în 2019 la 1,3 miliarde lei.

“Fermierii au început să conştientizeze că trebuie să se unească pentru a face faţă concurenţei din alte ţări. Aceştia spun că astfel le este mai uşor să atragă investiţii, să cumpere materiile prime mai ieftin, dar şi să aibă acces în marile lanţuri de magazine, reuşind astfel să-şi comercializeze produsele la un preţ cât mai corect”, mai spune deputatul Calotă Florică Ică.

Totodată, susține deputatul liberal, fermierii au realizat că nu pot face față mediului de afaceri pe cont propriu, iar în asocieri sub “umbrela cooperativei, vor putea accesa mai uşor fonduri europene şi să intre pe alte pieţe”.

Sprijinul vine şi din partea statului, mai spune deputatul PNL, care dă exemple concrete în acest sens, cum ar fi scutirea de la impozitul pe profit pentru acele cooperative care au activităţi de procesare, de reproducţie sau de creştere animală, dar şi pentru cele care au cifra de afaceri de până la trei milioane de euro.

“Asocierea în cooperative agricole este singura modalitate de obţinere şi menţinere a unei cote de piaţă şi contracararea multinaţionalelor şi importurilor”, mai susține deputatul PNL de Teleorman, Calotă Florică Ică.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.