Deputatul Calotă Ică susţine completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi

La Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, se află înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă susţinută de mai mulţi parlamentari, printre care şi deputatul ALDE Calotă Florică Ică, pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, potrivit căreia vor fi interzise și sancționate contravențional cu amendă de la 3.000 de lei la 100.000 de lei practicile de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, săvârșite atât în public, cât și în privat.

Concret, potrivit iniţiativei legislative, la art. 6 din Legea nr. 202/2002 se va introduce un nou alineat, conform căruia ”Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat. Săvârșirea în public de acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, constituie circumstanță agravantă”.

În Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor; prin hărţuire sexuală se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat zic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor; prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.

Totodată, iniţiativa legislativă prevede şi faptul că sancționarea contravențională nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor,iar competența de a constata faptele de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică revine polițiștilor din cadrul MAI. (Violeta Mocanu)

1 Comment

  1. petrica says:

    E ceva interesant la omul asta.Stie ca e bîtă de incapabil, sa spunem asa ,si ca nu prea are ce cauta in senat si tot incearca cu legi pentru albine pentru pesti etc de parca cineva ar pierde timpul sa se gandeaca la el.Tati ,tu nu existi,pur si simplu esti o nulitate inexistenta.

Leave a Comment

*

code