Deputatul Calotă Ică, declaraţie politică: “Apicultura, încotro?”

Declaraţiile politice sunt cunoscute drept instrument aflat la îndemâna parlamentarilor, prin care aceştia îşi pot face cunoscute opiniile politice şi pot lua atitudine faţă de problemele societăţii. În cea mai mare parte, declaraţiile politice nu-şi demonstrează utilitatea, prin urmare parlamentarii, fie ei deputaţi ori senatori, nu se prea grăbesc să ia cuvântul de la tribună.

Deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, a susţinut în faţa colegilor săi din camera inferioară a Parlamentului o declaraţie politică privind starea în care se află sectorul apicol, în contextul în care preţul mierii a înregistrat o scădere continuă din anul 2015, iar pe piaţă au fost introduse cantităţi mari de miere falsă.

“Realitatea sectorului apicol european, reflectată la nivelul pieţei mierii din Uniunea Europeană, ne atrage atenţia asupra unui aspect pe cât de real, pe atât de nefast asupra viitorului acestui sector în cadrul Uniunii Europene. Preţul cu ridicata al mierii a înregistrat o scădere continuă de la începutul anului 2015, fapt ce a generat pierderi economice masive pentru apicultorii oneşti. Această scădere a preţului mierii se datorează unui surplus oferit pieţei, surplus ce nu este justificat dacă luăm în considerare numărul familiilor de albine, ce a crescut doar cu câteva procente, sau productivitatea, ce a scăzut la nivel mondial. Singurul mod prin care se poate justifica acest surplus este acela că au fost introduse pe piaţă cantităţi însemnate de miere falsă. Mascarea adevăratei origini botanice sau geografice pentru evitarea taxelor sau pentru a creşte valoarea preţului pe care îl plăteşte consumatorul final reprezintă unul din factorii principali de introducere a mierii falsificate pe piaţă”, susţine deputatul Calotă Ică.

De asemenea, potrivit deputatului ALDE de Teleorman, în cazul în care mierea provine din mai multe state membre sau ţări terţe şi se aplică art. 2 pct. 4. lit. a) din Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001, sintagma “amestec” să apară pe etichetă aproape de denumirea produsului şi cu aceleaşi caractere.

“Nu suntem împotriva importurilor, dar, ţinând cont de faptul că prin amestec se denaturează calitatea produselor obţinute într-un areal geografic cu anumite particularităţi de climă, floră şi sol, se impune amendarea legislaţiei existente în acest moment. România este invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică. Este un blocaj care persistă încă din anul 2015. Cauza este intrarea pe piaţa europeană cu tot felul de surogate, marfă ieftină provenită din China, Mexic, Argentina şi mai nou din Ucraina, care produce peste 70.000 de tone în fiecare an. Dacă nu se vor lua măsuri legislative urgente în domeniul apiculturii, va avea de suferit nu numai România, ci întreaga Uniune Europeană, după invadarea pieţei unice cu miere falsificată”, a mai declarat deputatul Calotă Florică Ică. (Violeta Mocanu)

 

2 Comments

  1. jan says:

    Analfabet total.A aparut intr-o emisiune cu distisul Mihai Murar care l-a lasat masca pe Calota.Boul Baltii

  2. LIVIU says:

    Cine dracu l-a votat pe asta mai fratilor?Va intrbati de ce nu mai iese lumea la vot.Bai uite de ce ne mint in campanie ca niste ordinari ,apare un bărzaune care vorbeste despre albine.

Leave a Comment

*

code