Politic

Deputatul Calotă Florică Ică susține interzicerea publicității produselor comerciale şi a serviciilor în unitățile de învățământ

Publicitatea produselor comerciale şi a serviciilor ar putea fi intezisă în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare, în unităţi ce asigură servicii similare, în creşe şi unităţi destinate găzduirii elevilor în timpul şi după terminarea programului şcolar, dacă un proiect de lege inițiat de deputatul de Teleorman Calotă Florică Ică și adoptat de Senat va trece și de camera inferioară a Parlamentului.

Potrivit inițiativei legislative, încălcarea prevederii va fi sancționată cu amendă de la 1.500 la 4.000 de lei, sancțiunile urmând să fie aplicate de reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

“Şcolile din România au devenit un teritoriu mult râvnit de firmele producătoare de bunuri comerciale, copiii devenind cel mai important public-ţintă pentru producători. Astfel, când un produs poate fi folosit de copii, toate armele marketingului, ale firmelor, sunt îndreptate către aceştia. În şcoli, copiii reuşesc cel mai repede să-i convingă pe părinţi, să le cumpere produsul respectiv. De asemenea, copiii, pe cât de repede sunt atraşi de un produs, pe atât de repede se plictisesc de acesta, astfel că marketingul ştie că dacă reuşeşte să-i cucerească, dorinţa de a avea acest produs nu-i ţine mult. De aici izvorăşte şi dorinţa firmelor de a-i avea clienţi. Putem spune că există un anumit tip de campanie în şcoli, ale firmelor producătoare de bunuri care la prima vedere ar avea numai rolui de informare. Contrar aparenţelor, asemenea iniţiative au avut o latură principală – educaţia, dar şi una secundară promovarea, mai mult sau mai puţin subtilă, de produse, transformând şcoala într-un talcioc naţional”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă ce are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea, cu modificările și completările ulterioare, în sensul interzicerii, sub sancțiune contravențională, a publicității produselor comerciale și a serviciilor în unitățile preuniversitate de stat și particulare, în unități ce asigură servicii similare, în creșele și unitățile destinate găzduirii elevilor în timpul și după programului școlar este susținută și de Executiv, care a trimis, luna trecută, un punct de vedere asupra proiectului, cu unele amendamente.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.