Politic

Deputatul ALDE Calotă Florică Ică susține înființarea unei agenții pentru calitatea și marketingul produselor agroalimentare româneşti

O agenție pentru calitatea și marketingul produselor agroalimentare româneşti, instituție în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al cărei scop va fi acela de a promova obținerea de produse agroalimentare certificate conform unui sistem de calitate voluntară și de a asigura un marketing corespunzător acestor produse, ar putea fi înființată dacă un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari, printre care și deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, va fi adoptat de Legislativ.

Inițiatorii susțin că aplicarea tehnicilor clasice în publicitate, promovarea consumului, cu scopul de a face oamenii conştienti de importanţa şi prospeţimii produselor alimentare, precum şi a originii acestora reprezintă un alt element important al proiectului de lege.

„Sistemele de calitate la nivelul Uniunii sau la nivel naţional, inclusiv schemele de certificare a exploataţiilor pentru produsele agricole şi alimentare, oferă consumatorilor asigurări cu privire la calitatea şi la caracteristicile produselor sau ale procesului de producţie utilizat ca urmare a participării fermierilor si producătorilor la aceste scheme, conferă valoare adăugată produselor în cauză şi sporesc oportunităţile de piaţă ale acestora. Calitatea şi diversitatea producţiei agricole, piscicole şi de acvacultură din România, ca și parte a Uniunii Europene, reprezintă unul dintre punctele forte ale producătorilor agroalimentari din România și contribuie în mod semnificativ la patrimoniul cultural şi gastronomic naţional și european. Acest fapt se datorează competenţelor şi hotărârii agricultorilor şi producătorilor din România, care au păstrat vii tradiţiile şi, în acelaşi timp, au ţinut seama de metodele şi materialele de producţie noi. Cetăţenii şi consumatorii prezenţi pe piaţa interna a UE solicită din ce în ce mai frecvent atât produse de calitate, cât şi produse tradiţionale, fiind preocupaţi, de asemenea, de menţinerea diversităţii producţiei agricole. (…) Producătorii și procesatorii pot continua să ofere o gamă diversificată de produse de calitate numai dacă sunt răsplătiţi în mod corespunzător pentru eforturile depuse. (…) Folosirea unor sisteme de calitate pentru producători prin care aceştia să fie recompensaţi pentru eforturile lor de a produce o gamă diversificată de produse de calitate poate fi benefică pentru economia rurală. Acest lucru este valabil în special în cazul zonelor defavorizate, în zonele montane şi în regiunile ultra periferice, în care sectorul agricol constituie o parte importantă a economiei şi în care costurile de producţie sunt ridicate. Astfel, sistemele de calitate pot completa şi contribui la politica de dezvoltare rurală, dar şi la politicile de sprijin al pieţei şi al veniturilor aplicate în cadrul politicii agricole comune (PAC)”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.