Deputatul ALDE Calotă Florică Ică: “Onorariile notarilor trebuie reduse! Românii plătesc tarife notariale de 14 ori mai mari decât în alte țări ale Uniunii Europene”

Unul dintre inițiatorii proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995, deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică susține că inițiativa legislativă este mai mult decât necesară, în contextul în care “românii plătesc tarife notariale de 14 ori mai mari decât în alte țări ale Uniunii Europene”.

“Onorariile notarilor trebuie reduse! Românii plătesc tarife notariale de 14 ori mai mari decât în alte țări ale Uniunii Europene. Notarii din România practică printre cele mai mari tarife din Europa. Este motivul pentru care, împreună cu deputatul PSD, Neculai Iftimie și colegul de la ALDE, Florin Toma Petcu, am inițiat un proiect de lege care prevede înfiinţarea de birouri notariale publice, de stat. Este anormal să plătim de 14 ori mai mult decât nemţii pentru aceleaşi servicii notariale, de şase ori mai mult ca în Austria şi Spania. Dorim ca, odată cu înființarea birourilor notariale publice, prețurile să scadă considerabil sau să se alinieze tarifelor din Uniunea Europeană. În birourile notariale publice va lucra personal specializat şi personal auxiliar, la fel ca în cazul birourilor particulare. Fostele notariate de stat au fost desfiinţate în noiembrie 1995, prin lansarea notariatelor publice, ca profesie liberală şi cu statut autonom”, susține deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995 își propune să introducă diferenţieri clare diferențieri clare între notarii publici de stat, angajați cu studii superioare și personal auxiliar, ceea ce va duce inerent la taxări diferențiate pentru serviciile prestate.

Astfel, proiectul prevede ca, pe lângă cele două forme de exercitare a profesiei de notar – biroul individual şi societatea profesională, să se înființeze și biroul public, unde va lucra personal specializat și personal auxiliar, la fel ca la celelalte categorii existente deja. Diferența, susțin inițiatorii legii, ar fi în stabilirea tarifelor, care ar fi mult mai mici.

Deputaţii susțin, în expunerea de motive a proiectului de lege, că situația pieței notarilor din România este mult mai gravă decât în alte țări din UE, iar lipsa concurenței pe această piață se traduce în prețuri mari, ajungându-se la situaţia în care românii să plătească şi de 14 ori mai mult decât un neamţ, spre exemplu, pentru acelaşi serviciu.

„Situaţia pieţei notarilor în România este mult mai gravă decât în alte ţări din Uniunea Europeană, iar lipsa concurenţei pe această piaţă se traduce în preţuri mari. (…) Propunem deschiderea pieței notarilor ca o alternativă la intensificarea competiției și eliminarea eventualelor înțelegeri în stabilirea onorariilor. În acest moment notarii nu își fac concurență unii altora, așa că la orice cabinet am merge același onorariu ni se cere pentru același serviciu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat la jumătatea lunii mai și, în prezent, este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code