Deputatul ALDE Calotă Florică Ică, declarație politică despre etichetarea înşelătoare a produselor ce fac timitere la tradiţie-tradiţional

Lipsa de încredere a cumpărătorilor în informațiile furnizate de etichetele produselor, precum și inexactitatea datelor înscrise pe acestea de companiile ce le produc au făcut obiectul unei declarații politice susținute de deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, care a precizat că “modul în care consumatorii interpretează produsele şi vizualizează ingredientele are de-a face, în principal, cu eticheta, existând numeroase campanii de publicitate în care se atrage atenţia şi se pune accent asupra producţiei autentice, tradiţionale, naturale, însă de cele mai multe ori sunt folosiți abuziv aceşti termeni”.

Totodată, președintele ALDE Teleorman susține, în declarația sa politică, și că “la jumătatea lunii iunie a.c, Organizaţia Europeană a Consumatorilor, BEUC, a acuzat anumiţi producători de produse alimentare că folosesc pe etichete în mod incorect termeni si cuvinte care fac trimitere la tradiţie-tradiţional”, organizația europeană avertizând că, de cele mai multe ori, consumatorii asistă la adevărate campanii de marketing “artizanal”, care utilizează fraze care ar putea fi definite ca “practici înşelătoare”.

“Astfel, BEUC solicită o reglementare mai strictă, la nivelul Uniunii Europene, cât şi în legislaţia naţională a statelor membre ale UE, în încercarea de a elimina unele practici care se desfăşoară în prezent în întreaga Europă”, mai arată deputatul ALDE în declarația sa politică, alesul de Teleorman mai susținând și că organismul european a remarcat faptul că produsele care trimit în mod eronat la tradiție-tradițional nu sunt altceva decât produse industriale etichetate în mod înşelător ca fiind tradiţionale, în acest caz fiind identificate mai multe grupe de alimente, ca pâine, produse lactate cu fructe şi din carne, paste etc.

“Consider că lipsa normelor UE, care să definească modul în care producătorii pot folosi astfel de termeni, este un factor negativ, astfel că anumiţi procesatori profită de această zonă gri din legislaţia Uniunii Europene”, mai susține deputatul ALDE de Teleorman.

O altă problemă identificată de Calotă Florică Ică, în declarația sa politică, este prezentarea de către o mare companie ca fiind un mic procesator, acest lucru fiind mult mai convenabil şi atractiv pentru consumator.

“Sondajele arată că anumiţi consumatori din ţările europene nu mai au încredere în etichetele produselor alimentare, iar acest raport dovedeşte că au motive întemeiate să creadă aşa. Ca urmare, presiunea din partea organizaţiilor trebuie să determine pe unii producători să-şi facă ambalajul şi eticheta mai cinstite. Cu toate acestea, producătorii au profitat de avantajele zonelor gri din legislaţia UE, pentru a face ca produsele lor să pară mai bune decât sunt. Ca atare, este urgent ca instituţiile Uniunii Europene să prezinte o soluţie, pentru a pune capăt acestor practici înşelătoare, iar statele membre trebuie să se asigure că producătorii de alimente respectă aceste reguli. Este necesar a se elabora reguli la nivelul Uniunii Europene privind conţinutul minim pentru produsele care evidenţiază în partea din faţă a ambalajului anumite ingrediente, respectiv carnea, fructele etc., definiţii pentru termenii folosiţi în mod obişnuit pe etichete, pentru a pune în discuţie aspecte legate de calitate, cum ar fi “tradiţional” sau “artizanal”, precum şi afişarea procentului de ingrediente publicate pe partea frontală a ambalajului”, mai precizează deputatul ALDE de Teleorman. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code