Social

Densitate mare de oficialităţi la deschiderea Târgului Agralimex

Cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului pentru agricultură, Agralimex organizat Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Teleorman, în colaborare cu Primăria Municipiului Alexandria şi în parteneriat cu SC Estagroteh SRL s-a deschis ieri în Parcul Pădurea Vedea, în prezenţa mai multor oficialităţi din România, Bosnia Herţegovina, Turcia, Franţa, Austria. Astfel au răspuns la invitaţia organizatorilor preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, prefectul Liviu Dumitraşcu, directorul cabinetului prefectului Marin Cune, senatorii Timotei Stuparu şi Florinel Dumitrescu, deputatul Valentin Boboc, ambasadorul Bosniei Herţegovina şi al Turciei la Bucureşti, acesta din urmă fiind însoţit de alţi reprezentanţi ai ambasadei dar şi de oameni de afaceri turci, reprezentanţi ai ambasadei Austriei la Bucureşti, ambasadorul României la Beijing-fostul ministru de finanţe Florea Dumitrescu, oficialităţi şi oameni de afaceri din Franţa,  reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, dar şi ai Romexpo din Bucureşti, la care s-au adăugat oficialităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din Teleorman dar şi preşedinţi ai Camerelor de Comerţ din Giurgiu, Argeş şi Ialomiţa. Amfitrionul evenimentului a fost Marin Niculce preşedintele CCIA Teleorman, alături de care s-a aflat ca de fiecare dată, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin.

Chiar dacă s-a obişnuit cu succesul Târgului Agralimex de la ediţiile precedente, Marin Niculcea nu a putut să nu remarce în cuvântul său interesul tot mai mare de care se bucură acest eveniment anual atât în rândul producătorilor de utilaje şi echipamente agricole cât şi al fermierilor din Teleorman şi judeţele învecinate: “În Teleorman sunt peste 4000 de mii de hectare de teren agricol care trebuie lucrat, iar media utilajelor agricole care lucrează pământul la nivel naţional este de doar 1,9 tractoare la 100 de hectare, faţă de 9,7 tractoare la 100 de hectare media la nivelul Uniunii Europene. Astfel, în România şi mai ales în zona de sud există o piaţă de desfacere bună care a stârnit interesul producătorilor de utilaje şi echipante agricole şi de aceea vin tot mai mulţi. Fermierii vin şi ei în număr mare, manifestănd un interes real pentru că aici găsesc o diversitate de utilaje şi pot alege pe cele mai potrivite pentru activităţile pe care le desfăşoară. De asemenea sunt prezente şi instituţii bancare şi de asigurări care asigură consultanţă celor interesaţi să contracteze credite şi poliţe de asigurare pentru achiziţionarea utilajelor“.

“Sunt mândru că în Alexandria se ţine acest frumos şi interesant eveniment. Alexandria are oameni care se ocupă de prelucrarea pământului, există asociaţii agricole importante, spaţii de depozitare a cerealelor generoase, firme specializate în prelucrarea seminţelor, chiar şi producători de utilaje agricole, ceea ce înseamnă că în Alexandria, în Teleorman există suficiente resurse să discutăm de agricultură aici la noi. Pentru Teleorman agricultura este cea mai importantă investiţie şi trebuie să recunoaştem că agricultorii au fost cenuşereasa României. Cei care lucrează pământul au luat-o efectiv de la zero, fără prea mare sprijin din partea statului, reuşind să susţină un domeniu important pentru România”.

Anul acesta au expus în cadrul târgului Agralimex echipamente şi utilaje agricole performante, de ultimă generaţie, peste 40 de firme din România, Bulgaria şi Ungaria.

De asemenea, au standuri la Agralimex-2013 firme de consultanţă şi asigurări, banci comerciale cu oferte specifice pentru fermieri şi întreprinzători din industria alimentară. Anul acesta nu a mai fost organizată expoziţia de păsări şi animale în cadrul acestui eveniment, organizatorii spunând că în luna octombrie va avea loc la Alexandria un alt eveniment dedicat special acestei secţiuni.

Targul Agralimex rămâne deschis la Alexandria până duminică, 1septembrie.(M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.