Eveniment

Demersuri pentru apărarea comunei Peretu împotriva inundaţiilor

DSCF1032Monica DUMITRESCU

La solicitarea prefectulului Daniela Carmen Dan, specialişti din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti vor întocmi documentaţia tehnică pentru realizarea unui sistem de apărare împotriva inundaţiilor în comuna Peretu, una dintre cele mai afectate localităţi de inundaţiile de anul trecut. Cătălin Popescu, şef lucrări în cadrul UTCB, prefectul Daniela Carmen Dan şi Ion Barbu, directorul SGA Teleorman, s-au deplasat împreună, vineri, 20 februarie, în comuna Peretu pentru identificarea unor soluţii tehnice privind colectarea apelor provenite din precipitaţii şi scurgerile de pe versanţi şi deversarea controlată a acestora, astfel încât să nu mai fie inundate gospodăriile oamenilor.

“Aşa cum am promis în luna decembrie, am căutat soluţii tehnice pentru a rezolva situaţia comunei Peretu, în ceea ce priveşte acumulările de apă. Evenimentele din 2014, caracterizate de viituri rapide şi scurgeri importante de pe versanţi, ne-au demonstrat faptul că efectul schimbărilor climatice se resimte printr-o creştere în intensitate şi în frecvenţă a fenomenelor extreme şi, în consecinţă, nici o zonă nu mai este ferită în totalitate. Iarna aceasta, precipitaţiile abundente şi scurgerea apelor de pe versanţi au creat zile de coşmar şi locuitorilor din comuna Peretu. Ne-am confruntat cu situaţii critice, care au necesitat rezolvare imediată, prin găsirea unor soluţii temporare.

Însă, aici este nevoie de mai mult decât atât. Avem nevoie de lucrări tehnice de specialitate viabile pe termen lung, care să permită colectarea apelor şi deversarea controlată a acestora”, a declarat prefectul Daniela Carmen Dan.

La întâlnirea autorităţilor locale cu specialiştii în acest domeniu au participat şi locuitorii comunei Peretu, ale căror case şi gospodării aflate în zonele inundabile au avut de suferit din acest motiv. Oameni s-au plâns că nici la ora actuală efectele ultimelor inundaţii nu au dispărut, beciurile fiindu-le în continuare inundate, ca să nu mai vorbim de apele care băltesc în curţi. Mai mult decât atât, oamenii se tem că dacă nu se iau urgent măsuri, vor fi inundaţi din nou.

Specialistul din cadrul UTCB i-a asigurat că există soluţie pentru rezolvarea problemei, aceasta contând în realizarea unui sistem complex de desecare, pe care însă locuitorii trebuie să-l întreţină.

“Chiar dacă noi intervenim acum, trebuie să intre în conştiinţa civică că trebuie să întreţină lucrările pentru a fi puşi la adăpost în cazul în care vor mai fi precipitaţii abundentente”, a declarat Cătălin Popescu.

Locuitorii comunei Peretu nu au avut de suferit de pe urma inundaţiilor doar în 2014. Casele şi gospodăriile acestora au fost afectate de inundaţii şi în anii trecuţi, cel mai grav în 2005. De atunci şi până acum însă autorităţile locale nu au făcut mare lucru pentru evitarea situaţiilor de acest gen, iar sistemul de apărare împotriva inundaţiilor moştenit dinainte de 89 a fost distrus în mare parte, iar ce a mai rămas nu a fost întreţinut.

“Sunt probleme legate de cantităţi mari de apă în perioadele cu precipitaţii abundente, de pe colinele de la marginea localităţii scurgându-se mari cantităţi de apă şi nu mai este infrastructura care era înainte de 90, ce permitea scugerea apelor, pentru că s-au pus în posesie cetăţeni, s-au mai distrus şi a rămas ceea ce se vede, explică primarul comunei Ionel Olteanu.

Acesta mai spune că în urma evenimentelor de la începutul acestei ierni a tras cele mai bune concluzii privind ceea este de făcut. “Acum totul este o chestiune de a găsi finanţare, cât mai urgent. Accesarea fondurilor europene poate fi o soluţie pe termen lung, însă noi trebuie să facem ceva cel târziu până la sfârsitul acestui an”, a mai spus primarul.

DSCF1001DSCF1011DSCF1013DSCF1020DSCF1023

2 Comments

  1. butoi mihai

    Aceeasi situatie este in com. Nanov, in multe zone, curtile sau gradinile sunt sub apa, iar primarul(spune ca nu exista solutii) nu ia nici o masura, asteptand impasibil ca o caldura caniculara sa evapore tot surplusul de apa, inclusiv din gradina proprie!

  2. In comunele unde primul gospodar este cu adevarat gospodar nu se mai intampla asa ceva!Asa ca dragi cetateni ai acestei mari comuni cu oameni gospodari si priceputi mai aveti un an la dispozitie sa va gasiti un prim gospodar pe masura voastra,chiar si un alt parlamentar in locul celui care este interesat decat de propria situatie si a neamurilor!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.