Social

Deficit de personal la primăria şi spitalul din Turnu Măgurele

Carmen Dumitrescu

Deficitul de personal din administraţia publică este o problemă destul de frecventă, însă pentru că acestea sunt condiţiile, primăriile din judeţ fac eforturi pentru a se adapta, personalul existent muncind peste program şi, evident, în schimbul unor remuneraţii sub limita decenţei. Aceasta nu este doar o situaţie care presează primăriile din zona rurală, ci şi administraţiilor publice locale mari ale oraşelor şi municipiilor.

La Turnu Măgurele, problema deficitului de personal este extrem de presantă, atât pentru că angajaţii primăriei sunt supra-aglomeraţi, dar şi pentru că, dacă s-ar pune problema efectuării de angajări, foarte puţini specialişti ar veni pentru salariile pe care instituţia ar avea posibilitatea să le ofere. Astfel, primarul Dănuţ Cuclea a precizat că potenţialele noi angajări vor fi destul de dificil de făcut, pentru că foarte puţini specialişti s-ar resemna cu nişte salarii de până în 1000 de lei: “Ca toate primăriile din ţară, chiar fiind un municipiu cu 25.000 de locuitori, stăm foarte prost cu personalul. În aparatul de specialitate, numărul angajaţilor e sub norma stabilită de lege. Oamenii fac eforturi, dar e greu. Noi ne-am încadrat, nu ni s-au tăiat posturile vacante. Deocamdată, e în procedură problema angajărilor. Avem nevoie de specialişti, avem nevoie de ingineri constructori, avem nevoie de jurişti, dar e greu. Salariile sunt foarte mici. Ca să vină un jurist pe 900 de lei, probabil că trebuie să-l aducem direct de pe băncile şcolii. Ca să vină un inginer constructor pe 1000 de lei pe lună nu cred că e unul chiar foarte pregătit în materie. Şi în concluzie e destul de greu”.

Lucrurile nu stau mai bine nici la spitalul din Turnu Măgurele, aflat tot în subordinea municipalităţii. Important este că, deşi e nevoie de medici noi, majoritatea lor fiind în prag de pensionare, municipalitatea turneană nu le poate oferi medicilor tineri interesaţi posibilitatea de a locui în nişte apartamente de serviciu şi, doar cu salariile, foarte puţini medici din alte locuri s-ar putea adapta la situaţia economică din Turnu Măgurele. Mai mult, se doresc investiţii noi în cadrul acestui spital, însă realizarea lor depinde de posibilitatea atragerii de fonduri europene sau guvernamentale orientate în acest sens: “Suntem la nivel de studii, ne dorim o reabilitare a clădirii, aşteptăm să vedem dacă putem prinde în acest scop nişte programe europene sau guvernamentale. Chiar ni s-a cerut printr-o adresă dacă avem necesar de medici. Spitalul e în subordinea primăriei. E deficit de medici destul de mare, chiar în cam toate specialităţile, pentru că aici mulţi medici s-au pensionat sau sunt pe punctul pensionării. Medicii care ar veni să lucreze aici nu pot beneficia de niciun fel de facilităţi, în sensul că, prin legislaţie, noii nu deţinem locuinţe sociale, nu deţinem locuinţe de serviciu, singurele sunt ANL-urile, deci ei ar trebui să se încadreze în condiţiile de obţinere ale unui astfel de imobil. Chiriile la nivelul oraşului sunt până într-o 100 de euro”.

Aşadar, deficitul de personal rămâne o problemă serioasă la Turnu Măgurele, atât în privinţa administraţiei publice, dar mai ales, în cadrul spitalului municipal, unde ar fi necesară rezolvarea situaţiei, fiind dificil pentru actualul personal să facă faţă solicitărilor pacienţilor din municipiu şi din împrejurimi.

One Comment

  1. aș dori să lucrez în administrația publică, mai ales că am terminat facultatea de administrație publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.