Social

De mai bine de patru luni, vaccinul Pentaxim lipseşte din cabinetele medicilor de familie

pentaximMinisterul Sănătăţii se încăpăţânează să pună în pericol vieţile mai multor bebeluşi din Teleorman, dar şi din alte judeţe din ţară, asta pentru că, cel puţin în cabinetele unor medici de familie teleormăneni, de mai bine de patru luni, lipseşte vaccinul Pentaxim. Motivul? Acelaşi ca şi acum un an, ca şi acum doi ani, ca şi acum patru sau cinci ani.

Nu a fost finalizată licitaţia pentru achiziţionarea dozelor necesare. În lipsa lui, părinţii sunt nevoiţi fie să-l cumpere de la farmacie, fie să-l comande în străinătate, după cunoştinţe şi posibilităţi. Iar acesta nu este deloc ieftin, mulţi copii riscând să aducă în acutualitate boli aproape eradicate tocmai datorită administrării acestui vaccin. Serul se administrează în mod gratuit bebeluşilor cu vârsta de patru luni şi un an.

Deşi durează de mai bine de 4 luni, încă nu se întrevede nici o soluţie pentru a imuniza copiii de 4 luni şi cei de un an împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, a poliomielitei şi a infecţiilor respiratorii.

Totuşi, paza bună trece primejdia rea şi părinţii au găsit soluţii. Forţaţi de împrejurări, au început să caute soluţii prin achiziţionarea din farmacii, unde încă se mai găseşte vaccinul sau pe unde altundeva se mai găseşte vaccinul. Comenzi se fac chiar şi în străinătate, prin intermediul unor firme care se ocupă cu importul acestor tipuri de vaccin.

“Bineînţeles că este o problemă, că atâta timp cât e vorba despre un copil. Astea ştiu că se fac gratuit, dar văd că nici nu se pune problema. Sunt îngrijorată de posibilitatea îmbolnăvirii copilului, şi de aceea nu am întârziat deloc vaccinarea”, a afirmat Eleonora M. “Am înţeles că se poate face comandă, se aşteaptă o anumită perioadă şi vin. Am înţeles de la o cunoştinţă care aşa a procedat luna trecută (n.r. – în septembrie) că ea a aşteptat puţin, dar a vaccinat copilul la termen. Aşa voi proceda şi eu, nu vreu să risc”, a spus Camelia C. Autorităţile din domeniul sanitar declară că nu ştiu când se va termina această criză a vaccinului Pentaxim, mai ales că problema persistă de ani buni şi deocamdată nu a fost primită vreo nici o notificare în acest sens. Singurul lucru este speranţa ca, în cel mai scurt timp, vaccinul să fie din nou pus la dispoziţia bebeluşilor şi ca de acum încolo sau măcar de anul viitor să nu mai existe sincope în programul de vaccinare al bebeluşilor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.