Social

De luni, candidaţii la Bacalaureat susţin proba de evaluare a competenţelor digitale

Monica DUMITRESCU

Începând de luni, 15 iunie, şi până vineri, 19 iunie, se desfăşoară proba de evaluare a competenţelor digitale. Pentru susţinerea acestei probe, din cei aproximativ 3500 de candidaţi teleormăneni la Bacalaureat în această sesiune, s-au înscris doar 2199, restul având proba echivalată din sesiunile anterioare sau fiind posesori ai permisului ECDL.

Candidaţii vor intra în sălile de examen conform programării şi vor avea la dispoziţie 90 de minute din momentul primirii subiectelor, pentru rezolvarea acestora. Conform metodologiei, toţi candidaţii care susţin proba în aceeaşi zi primesc aceeaşi variantă de subiecte.

Candidaţii nu vor primi note, ci li se va stabili nivelul de competenţă în funcţie de punctajul obţinut. Pentru a abţine nivelul de competenţă digitală “utilizator experimentat”, candidaţii trebuie să obţină între 75-100 de puncte. Pentru cei care obţin între 56-74 de puncte se acordă nivelul de competenţă “utilizator avansat”, iar pentru cei care se încadrează în intervalul 31-55 de puncte nivelul este “utilizator mediu. Între 11 şi 30 de puncte se acordă “utilizator începător, iar celor care obţin mai puţin de 11 puncte nu li se acordă nivel de competenţă, aceştia primind un certificat de atestare a competenţelor digitale pe care se scrie doar punctajul.

Pentru promovarea Bacalaureatului participarea la această probă este obligatorie, dar şi suficientă, rezultatul final al examenului nefiind influenţat în niciun fel de rezultatul probei de evaluare a competenţelor digitale.

Ca şi la celelalte probe ale bacalaureatului candidaţilor le este este interzis să intre în sălile de examen cu telefoane mobile sau materiale ajutătoare. Nerespectarea acestei prevederi atrage după sine eliminarea din examen indiferent dacă materialele ajutătoare au fost sau nu folosite. Pe lângă dreptul de a continua examenul în această sesiune, candidaţii eliminaţi pierd şi deptul de a mai susţine examenul în următoarele două sesiuni.

Ultima probă orală, cea de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, a fost programată pentru intervalul 22-26 iunie şi va fi susţinută de 2789 dintre candidaţii teleormăneni.

Probele scrise încep pe 29 iunie cu limba şi literatura română. Pe 30 iunie este programată proba scrisă la limba maternă. Proba obligatorie a profilului, matematică pentru real şi istorie pentru uman, este programată pe 1 iulie, iar proba la alegere a profilului şi specializării, ultima în cadrul acestei sesiuni, se va desfăşura pe 3 iulie. Afişarea rezultatelor se va face pe 6 iulie. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 7 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 10 iulie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.