Social

De luni, absolvenţii de liceu intră în focurile Bacalaureatului

Monica DUMITRESCU

Doar câteva zile îi mai despart pe absolvenţii de liceu de cel mai important examen. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an demarează luni, 8 iunie, cu probele orale.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, anul acesta s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat în Teleorman 3472 de candidaţi dintre care 2843 sunt absolvenţi din acest an, restul de 629 fiind absolvenţi din anii trecuţi care nu au promovat sau care nu s-au prezentat la Bacalaureat în seriile anterioare.

Prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va desfăşura în intervalul 8-10 iunie. Pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 2856 de candidaţi, restul având-o echivalată din sesiunile anterioare. În perioada 10-12 iunie este programată proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, însă în Teleorman această probă nu se susţine deoarece nu se studiază în niciuna dintre unităţile de învăţământ liceal în limba maternă.

Următoarea probă, la care s-au înscris 2199 de candidaţi teleormăneni, este cea de evaluare a competenţelor digitale şi se va desfăşura în perioada 15-19 iunie. Ceilalţi candidaţi au susţinut acestă probă în sesiunile anterioare sau au certificatul ECDL care echivalează proba de evaluare a competenţelor digitale.

Ultima probă orală, cea de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, a fost programată pentru intervalul 22-26 iunie şi va fi susţinută de 2789 dintre candidaţii teleormăneni.

Probele scrise încep pe 29 iunie cu limba şi literatura română. Pe 30 iunie este programată proba scrisă la limba maternă. Proba obligatorie a profilului, matematică pentru real şi istorie pentru uman, este programată pe 1 iulie, iar proba la alegere a profilului şi specializării, ultima în cadrul acestei sesiuni, se va desfăşura pe 3 iulie. Afişarea rezultatelor se va face pe 6 iulie. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 7 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 10 iulie.

Pentru cei care nu vor promova bacalaureatul în prima sesiune, mai există o şansă anul acesta. Începând cu 17 august 2015, va fi organizată o a doua sesiune.

În ultimii ani, numărul absolvenţilor de liceu teleormăneni care au promovat bacalaureatul a fost printre cele mai mici din ţară. Teleormanul s-a aflat şi anul trecut în coada clasamentului naţional. Potrivit statisticilor realizate de Ministerul Educaţiei, în Teleorman au promovat Bacalaureatul anul trecut în cele două sesiuni 63,5% dintre absolvenţii promoţiei 2014. Per total însă, procentul de promovabilitate la Bacalaureat anul trecut în Teleorman a fost de doar 49,6%, în condiţiile în care absolvenţii din promoţiile anterioare au promovat în proporţie de doar 28,6%. Doar în judeţele Mehedinţi, Giurgiu şi Ilfov au fost înregistrate procente de promovabilitate mai mici comparativ cu Teleormanul. Nici la simularea Bacalaureatului organizată la începutul lunii martie 2015 rezultatele în Teleorman nu au fost mai bune. Doar 31,83% dintre elevii din clasa a XII-a care au susţinut simularea au obţinut note de trecere, matematica fiind şi în cazul acesta piatra de încercare pentru cei mai mulţi dintre elevi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.