Economie

De la 1 iulie, se deschid noi măsuri de finanţare pentru fermieri

Noi măsuri de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise de la 1 iulie, printre acestea regăsindu-se cele dedicate pomiculturii şi modernizării irigaţiilor, a anunţat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Astfel, de la iulie, fermierii vor putea să îşi depună proiectele pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile şi pentru submăsurile din PNDR 2014-2020, respectiv Submăsura 4a.1 -Investiţii în exploataţii pomicole (75 milioane de euro); Submăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice (prin intermediul căreia se poate moderniza şi infrastructura de irigaţii) şi Submasura 4-2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole (143 milioane de euro).

Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole dispune de o alocare de 143 de milioane de euro. Prin Submăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice pot fi accesate 435 de milioane de euro, inclusiv pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, iar prin Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale sunt disponibile în acest an 44 milioane de euro.

Submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici dispune de un buget de peste 72 de milioane de euro în 2015, iar Submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole dispune de o alocare de 57 de milioane de euro.

Totodată, agricultorii care deţin ferme mici sau mijlocii şi doresc să acceseze fonduri europene nerambursabile au posibilitatea să consulte şi proiectele-tip de finanţare pe site-ul AFIR sau se pot adresa OFIR Teleorman pentru mai multe infirmaţii.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 are alocată o finanţare europeană în valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga şi o cofinanţare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investiţii ajungând astfel la circa 9,5 miliarde de euro. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.