Social

De anul viitor, toţi asiguraţii ar trebui să-şi poată face analizele gratuit

Banii laboratoarelor de analize nu se vor mai epuiza în primele zile ale lunii, promite preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, care a anunţat majorări de buget pentru anul viitor.

După ce, în nenumărate rânduri, s-a semnalat faptul că plafonul laboratorelor de analize se epuizează în primele zile ale lunii, de la anul, lucrurile s-ar putea schimba. Bugetul pentru servicii paraclinice se va dubla, de la 375 de milioane de lei în 2013 la peste 750 de milioane în 2014, iar laboratoarele care vor continua să facă decontări duble, adică să încaseze şi de la pacient bani, dar şi de la Casa de asigurări se vor alege cu contractul reziliat. În prezent, cea mai mare sancţiune este reducerea cu 1% a contractului. “Fac un apel către pacienţi să nu mai lase biletele de trimitere la laboratoarele dacă li se cer bani pe analize. Au existat unele situaţii în care laboratoarele decontau şi de la pacient, şi de la Casă”, a atras atenţia Buşoi.

O atenţionare similară a fost făcută de către preşedintele CNAS şi cu privire la gratuitatea analizelor necesare pentru înscrierea copiilor în colectivităţi. Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivităţi sunt efectuate gratuit, iar medicii de familie eliberează documentele necesare fără taxă.

“Chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi, copiii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de documentele menţionate. Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de trei luni), ucenici sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă, au dreptul la aceste analize gratuite”, preciza conducerea CNAS. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.