Eveniment

Dan Botez şi-a lansat noua carte la Muzeul Judeţean Teleorman – Adrian Cioroianu: “Cartea lui Dan Botez este, în primul rând, un subiect de meditaţie”

Carmen Dumitrescu

În cursul zilei de joi, 7 noiembrie, la Muzeul Judeţean Teleorman a avut loc unul dintre puţinele evenimente culturale ale acestui an în Alexandria. Este vorba despre lansarea unei noi cărţi a procurorului şi scriitorului Dan Botez, care a promis încă de la precedenta apariţie editorială o trilogie legată de cei trei mari mareşali ai istoriei noastre. Astfel că după cartea dedicată mareşalului Antonescu, iată că acum, cartea “Alexandru Averescu. Mareşalul poporului ” vine în sprijinul vechii promisiuni a autorului, care speră ca activitatea lui scriitoricească să rămână la fel de prolifică şi în anii următori. La eveniment a participat şi istoricul şi profesorul universitar doctor Adrian Cioroianu, care a vorbit auditoriului, aşa cum îi stă bine unui profesor de istorie despre mareşalul Averescu, dar şi despre importanţa cărţii lui Dan Botez în peisajul apariţiilor editoriale cu tematică istorică: “Îi mulţumesc domnului Dan Botez pentru această invitaţie de a mă întâlni cu dânsul în faţa dumneavoastră în legătură cu această carte. Trei idei aş vrea să vă  prezint în legătură cu acest volun al domnului Botez: prima idee priveşte personalitatea acestui foarte bun ofiţer, personaj providenţial, om politic, a doua idee şine de activitatea sa politică şi cea de-a treia idee visează lecţiile pe care le putem trage citind o astfel de carte. Imaginaţi-vă că vorbim despre un personaj care la nici 20 de ani împliniţi intră în contact cu istoria la modul cel mai concret, el terminase şcoala de arte şi meserii şi urma să urmeze Facultatea de Mecanică. Dar a început războiul de independenţă în care s-a oferit voluntar şi aşa a început cariera militară a unui om care, probabil, în lipsa războiului de independenţă nu s-ar fi îndreptat spre arme. Vedeţi cât de importantă este conjunctura în istorie. Şi asta îmi aduce aminte de o pagină scrisă de Mark Twain, care avea o povestire despre Napoleon: Ajunge Napoleon după moarte în Rai şi se întâlneşte cu Sfântul Petru. Se recomandă şi cere să i se acorde condiţii speciale, fiind cel mai mare general al tuturor timpurilor. Şi Sfântul Petru i-a spus atunci: “Te înşeli! Ştiu cine eşti, ştiu ce ai făcut, dar cel mai mare general al tuturor timpurilor n-ai fost tu, ci un fierar din Scoţia. Numai că el s-a născut pe timp de pace”. Această parabolă îmi aduce aminte de importanţa circumstanţelor în destinul oamenilor de la noi. Cartea lui Dan Botez este, în primul rând, un subiect de meditaţie…”

Alături de Dan Botez şi Adrian Cioroianu s-a aflat directorul Muzeului Judeţean, Pavel Mirea, profesorul universitar doctor Florea Firan, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi directorul Editurii şi Fundaţiei “Scrisul Românesc” Craiova, dar şi profesorul universitar Gheorghe Zbârnă, toţi caracterizând cartea lui Dan Botez în termeni extrem de flatanţi şi constatând că demersul acestuia de a realiza o trilogie istorică este unul mai mult decât necesar pentru literatura de specialitate a momentului.

One Comment

  1. dl.procuror de ce ai plecat asa de tanar din magistratura

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.