Social

Cuantumul burselor pentru elevii alexăndreni va fi aprobat săptămâna aceasta

elevi liceuMonica DUMITRESCU

Consiliul local al municipiului Alexandria va dezbate în cadrul şedinţei care se va desfăşura joi, 23 octombrie, şi proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului burselor care vor fi acordate în semestrul I al anului şcolar 2014-2015 elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul reşedinţă de judeţ.

Municipiul Alexandria se numără printre puţinele localităţi din ţară care mai recunoaşte şi stimulează performanţele elevilor prin acordarea unor burse, chiar dacă în 2014 cuantumul acestora a fost uşor diminuat comparativ cu anul 2013. Din lipsă de fonduri, majoritatea administraţiilor locale din ţară au renunţat în ultimii ani să mai acorde burse elevilor.

În anul şcolar trecut, Consiliul local al municipiului Alexandria a aprobat acordarea de burse pentru 2083 de elevi, suma alocată pentru plata acestora fiind de 432.626 lei.

Cele mai multe, respectiv 1372, au reprezentat burse de merit, pe locul al doilea ca număr situându-se bursele de ajutor social, 601 copii primind aceste burse. Au mai fost acordate în Alexandria 84 burse de studiu şi 26 de burse de performanţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, bursele de performanţă care la Alexandria anul trecut au avut o valoare de 100 lei/lună, se acordă elevilor care au obţinut un premiu la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, pentru cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale şi pentru cei care au obţinut premii la etapele naţionale ale concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific.

Bursele de merit, în valoare de 70 lei/lună, au fost acordate tuturor elevilor din unităţile de învăţământ alexăndrene cu media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior, iar bursele de studiu în valoare de 50 lei/lună s-au acordat elevilor proveniţi din familii cu un venit mediu lunar mic, cu condiţia să fi avut media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior. Au mai fost acordate burse de ajutor social în valoare de 40 lei/lună, la cerere unor copii din categoriile defavorizate (orfani, bolnavi etc.).

Acordarea burselor de performanţă, de merit, de studiu sau ajutor social elevilor de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar este reglementată de Legea 1/2011, legea educaţiei naţionale, însă potrivit aceleiaşi legi cuantumul burselor este stabilit de consiliul local. Cheltuielile cu bursele elevilor din învăţământul preuniversitar de stat fac parte din finanţarea complementară care se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ respective.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.