Social

Cuantumul burselor în semestrul II pentru elevii din Alexandria

Monica DUMITRESCU

Consiliul local al municipiului Alexandria a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute cuantumul burselor acordate elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat aferente semestrului al doilea din acest an şcolar.

Potrivit documentului aprobat, bursele de performanţă care se vor acorda elevilor din unităţile de învăţământ alexăndrene, care au obţinut un premiu la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, pentru cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale şi pentru cei care au obţinut premii la etapele naţionale ale concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau tehnico ştiinţific, a rămas acelaşi comparativ cu semestrul trecut, respectiv 100 lei.

Situaţia nu se schimbă nici pentru bursele de merit acordate tuturor elevilor din unităţile de învăţământ alexăndrene cu media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în primul semestru, elevii din această categorie urmând să primească 70 de lei. Bursele de studiu în valoare de 50 lei se vor acorda elevilor proveniţi din familii cu un venit mediu lunar mic, cu condiţia să fi avut media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior, iar bursele de ajutor social în valoare de 40 lei se vor acorda la cerere unor copii din categoriile defavorizate (orfani, bolnavi etc.). Bursele se acordă pentru fiecare lună din semestrul al II-lea.

În primul semestru din anul şcolar 2013-2014, Consiliul local Alexandria a alocat pentru plata burselor elevilor în total 432.626 lei. Numărul total de burse acordate a fost de 2083, cele mai multe, respectiv 1372 reprezentând burse de merit, pe locul al doilea ca număr situându-se bursele de ajutor social, 601 copii primind aceste burse. Au mai fost acordate în Alexandria 84 burse de studiu şi 26 de burse de performanţă.

Acordarea burselor de performanţă, de merit, de studiu sau ajutor social elevilor de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar este reglementată de Legea 1/2011, legea educaţiei naţionale, însă potrivit aceleiaşi legi cuantumul burselor este stabilit de consiliul local. Cheltuielile cu bursele elevilor din învăţământul preuniversitar de stat fac parte din finanţarea complementară care se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ respective.

Din lipsă de fonduri, majoritatea administraţiilor locale au renunţat să mai acorde aceste burse, Alexandria numărându-se printre puţinele localităţi din ţară care fac eforturi pentru recompensarea şi stimularea elevilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.