Economie

Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru 2014 a fost aprobat

Guvernul României a adoptat, în şedinţa din data de 29 decembrie 2014, proiectul de Hotărâre pentru aprobarea cuantumului ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, care se acorda pentru anul 2014, iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În conformitate cu prevederile legale pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, cuantumul anual al plăţilor directe pe suprafaţă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Astfel, pentru anul 2014, se stabileşte un cuantum al ajutoarelor naţionale tranzitorii, de 19,81 euro/hectar. Totodată, pentru stimularea activităţii în unele sectoare cu potenţial de piaţă, precum şi pentru creşterea suprafeţelor cultivate cu în şi cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, aceste ajutoare se suplimentează cu plăţi reprezentând ajutoare naţionale tranzitorii specifice, decuplate de producţie, astfel pentru în şi cânepă pentru fibră s-a stabilit un ajutor de 17,45 euro/hectar; hamei – 335,00 euro/hectar; tutun – 1.280,19 euro/hectar; sfeclă de zahăr – 84,78 euro/hectar.

În comunicat MADR sunt stipulate şi considerentele care au stat la baza stabilirii acestor cuantumuri, respectiv încadrarea în plafoanele bugetare alocate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi încadrarea în pachetele financiare generale aprobate României de către Comisia Europeană prin Regulamentul (CE) nr.73/2009 pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune, în special conform dispoziţiilor art.133b, potrivit căruia România poate acorda ajutoare naţionale tranzitorii pentru anul 2014 în cuantum total care este limitat la 80 % din pacheţele financiare sectoriale specifice autorizate de către Comisie aferente anului 2013.

Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6.887,601 hectare şi a fost determinată de APIA pe baza cererilor de plată depuse de beneficiari pentru Campania de plăţi 2014.

Sumele totale necesare aplicării schemei de ajutoare naţionale tranzitorii sunt de 140.539,377 mii euro (619.806,761 mii lei) şi reprezintă contribuţie publică de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015.

Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data 1 octombrie 2014. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.