Economie

Cu facturile neîncasate de la InterAgro, la Donau Chem s-ar putea achita salariile restante

Angajaţi neplătiţi de luni bune, disponibilizări, patronul la închisoare, procesul tehnologic oprit, controale din partea instituţiilor statului şi, ca un bonus, şi fierul vechi ce putea fi valorificat pentru a mai achita din restanţe s-a terminat. Aşadar, situaţia în care se află combinatul chimic de la Turnu Măgurele este una critică, iar semnele că lucrurile s-ar ameliora lipsesc cu desăvârşire.

Nu mai puţin de 504 angajaţi au fost disponibilizaţi, iar salariile neachitate încă din februarie i-au adus pe muncitori la capătul răbdării, astfel că vizitele la Primărie s-au înmulţit, mai ales în condiţiile în care administratorul unic al combinatului, Ioan Ban, n-a prea binevoit să dea ochii cu cei care i-au fost angajaţi.

Cele două şedinţe ale Comisiei de Dialog Social, ţinute la Primăria Turnu Măgurele, în cadrul cărora prefectul judeţului Carmen Daniela Dan, primarul Dănuţ Cuclea, reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai Ministerului pentru Dialog Social, dar şi şefi ai deconcentratelor i-au ascultat pe muncitori şi au căutat soluţii pentru situaţia lor, au avut ca rezultat plata salariilor pe luna ianuarie şi februarie, în cele din urmă. Mare lucru nici nu se putea obţine, în condiţiile în care Donau Chem e operator economic privat, iar statul nu poate decât să vegheze la respectarea legii şi să exercite rolul de mediator.

După ce nu şi-a făcut apariţia la ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social care a avut loc la Primăria Turnu Măgurele vineri, 19 iunie, administratorul unic Donau Chem, Ioan Ban a onorat invitaţia prefectului judeţului şi s-au aşezat la aceeaşi masă marţi, 23 iunie, pentru a discuta situaţia dificilă a angajaţilor, disponibilizaţi ori activi, precum şi modalităţi de remediere a problemelor.

La întâlnire au participat şi consilierul ministrului pentru Dialog Social Liviu Pop, Ciprian Dragomir, acesta fiind la curent de altfel cu situaţia dificilă în care se află combinatul chimic, dar şi primarul municipiului Turnu Măgurele, Dănuţ Cuclea, mediator între angajator şi muncitori de-a lungul timpului.

Despre un termen concret de plată a tuturor restanţelor către salariaţi, în contextul în care Donau Chem are de încasat de la InterAgro facturi a căror valoare ar acoperi toate datoriile către muncitori, nu s-a pus problema, întrucât banii nu vor veni prea curând în condiţiile în care şi conturile concernului sunt blocate.

În ce-i priveşte pe muncitorii disponibilizaţi, aceştia şi-au pierdut orice speranţă că-şi vor relua activitatea în combinat, astfel că, pentru ei, cursurile de reconversie profesională oferite de AJOFM sunt, în momentul de faţă, singura soluţie, mai ales în contextul în care la Turnu Măgurele există un centru de formare profesională. În acest sens, reprezentaţii AJOFM Teleorman oferă consiliere profesională chimiştilor, care, deocmadată, se vor mulţumi cu indemnizaţia de şomaj şi vor aştepta, probabil, ca angajatorul Donau Chem să le achite salariile restante pentru care au muncit. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.