Social

Criteriile pentru ocuparea noilor ANL-uri au fost stabilite

Carmen Dumitrescu

Potrivit cercetărilor sociologice efectuate recent, una dintre principalele teme de îngrijorare ale populaţiei tinere din Alexandria este cea a spaţiului locativ. Mulţi nu-şi permit să facă credite pentru achiziţionarea unor apartamente din fondul locativ privat, aşa că majoritatea tinerilor privesc cu speranţă către municipalitate, care îi poate sprijini în vederea închirierii unui apartament ANL, pe care îl pot şi achiziţiona în cele din urmă, în condiţii ceva mai bune. Primarul alexăndrean, Victor Drăguşin a dat la finele anului trecut vestea foarte bună a începerii lucrărilor pentru noi apartamente în regim ANL, fiind vorba, într-o primă fază, despre 55 de apartamente şi apoi despre restul până la cele 160 avute în obiectiv de mai multă vreme. Acestea  vor fi situate la ieşirea din oraş, pe şoseaua Turnu Măgurele, la calea ferată, în partea dreaptă. În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului local au fost stabilite criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea criteriilor de locuinţe şi în repartizarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii.

Proiectul de hotărâre a trezit ceva dezbateri în Consiliul local, unul dintre consilierii democrat-liberali susţinând că nu ar trebui ca tinerii cu studii superioare să fie avantajaţi în obţinerea unei astfel de locuinţe, pentru că locuinţele sunt destinate tinerilor, nu tinerilor cu şcoală. Desigur, primarul Victor Drăguşin a argumentat, corect, că în general absolvenţii de studii superioare pot obţine locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite, ceea ce le va permite chiriaşilor să plătească chiria şi, în cele din urmă, să şi cumpere locuinţele respective. Potrivit proiectului de hotărâre, criteriile pentru obţinerea unei astfel de locuinţe ţin, în primul rând, de faptul că titularul cererii de repartizare trebuie să fie major şi să aibă o vârstă de până în 35 de ani la data depunerii cererii.

O altă condiţie importantă pentru închirierea unui astfel de apartament este aceea ca titularul cererii de locuinţă sau membrii familiei sale să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat sau a unităţii administrativ-teritoriale unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, titularul cererii de locuinţă trebuie să îşi desfăşoare activitatea în Alexandria. Repartizarea locuinţelor se face în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuinţele libere din fondul existent, cât şi locuinţele ce urmează a fi finalizate în cadrul unor obiective de investiţii aprobate şi cuprinse în programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Lista de priorităţi se stabileşte anual, iar solicitanţii înscrişi în lista de priorităţi care nu pot beneficia de repartizarea unei locuinţe în limita fondului disponibil în anul respectiv, pot primi repartiţii în anii următori, în limita fondului disponibil în fiecare an şi în noua ordine de prioritate stabilită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.