Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului rece şi în perioada sărbătorilor de iarnă, în atenţia IPJ Teleorman

Comisarul şef de poliţie Tudorel Pieleanu, adjunctul şefului IPJ Teleorman, comisarul şef de poliţie Bogdan Petrică, şeful Biroului arme, explozivi şi substanţe periculoase, comisarul şef de poliţie Alin Vîjîială, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, comisarul şef de poliţie Adrian Voicu, şeful Serviciului Ordine Publică şi subinspectorul Alina Dobre, ofiţer specialist în cadrul Serviciului Poliţie Rutieră Teleorman au vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, 19 decembrie, despre acţiunile pe care le vor întreprinde poliţiştii teleormăneni în această perioadă, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului rece şi în contextul sărbătorilor de iarnă.

“Perioadei sărbătorilor de iarnă îi este specifică o aglomerare mare de persoane şi organizarea unor evenimente la care participă foarte multe persoane. De aceea, poliţiştii din cadrul IPJ Teleorman vor acţiona în această perioadă pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi sigurană publică pe întreg teritoriul judeţului, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor pe timpul sezonului rece şi în contextul sărbătorilor de iarnă. În acest sens, se va urmări atingerea mai multor obiective, şi anume creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor prin îmbunătăţirea managementului şi creşterea capacităţii de intervenţie precum şi consolidarea parteneriatului cu societatea civilă, prin acţiuni preventive şi de comunicare publică.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale de natură contravenţională sau penală, prevenirea tulburării ordinii publice, prin prezența activă în zonele aglomerate, inclusiv în zona lăcașurilor de cult în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale, asigurarea desfășurării unui trafic normal pe drumurile publice și adoptarea unor măsuri suplimentare, specifice sezonului rece pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, intensificarea acțiunilor de prevenire și combatere a actelor de contrabandă și evaziune fiscală, prevenirea şi combaterea delictelor silvice și intensificarea controalelor pe căile de comunicaţie rutieră, precum şi în pieţe, în vederea prevenirii tăierii şi comercializării ilegale a brazilor, organizarea și executarea de acţiuni punctuale în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare, târguri, piețe etc., în scopul prevenirii stărilor conflictuale, menţinerii și asigurării ordinii şi liniştii publice, asigurarea de către structurile de acţiuni speciale a unei riposte imediate şi eficiente pentru contracararea oricăror fapte antisociale sunt, de asemenea,obiective urmărite de poliţişti în această perioadă”, a declarat Tudorel Pieleanu.

 

La nivelul judeţului, trei societăţi comerciale sunt autorizate să comercializeze obiecte pirotehnice

 

În această perioadă se organizează, la nivel naţional, planul de acţiune Foc de artificii, ce are drept scop creşterea siguranţei cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. La nivelul IPJ Teleorman, structura cu atribuţii principale pentru prevenirea unor astfel de fapte îi revine Serviciului Arme, explozivi şi substanţe periculoase.

“Până în anul 2006, la nivelul judeţului Teleorman, erau înregistrate 20 de societăţi comerciale autorizate să efectueze operaţiuni de comerţ cu articole pirotehnice, din luna decembrie a anului 2006 odată cu modificarea legii 126 privind regimul materialelor explozive numărul acesta a scăzut semnificativ, în sensul că s-a interzis persoanelor juridice comercializarea către publicul larg a obiectelor pirotehnice şi de distracţie. În prezent, pe raza judeţului Teleorman funcţionează doar trei societăţi comerciale autorizate să comercializeze astfel de obiecte pirotehnice şi de aceea cred că este în interesul unor persoane să încalce prevederile legale în ideea în care pot comercializa din celelalte clase pentru care nu sunt autorizate. Pe raza judeţului nu avem societăţi comerciale care să efectueze operaţiuni de import-export obiecte pirotehnice. În primele 11 luni ale anului 2017, la nivelul judeţului, au fost înregistrate trei dosare penale pentru nerespectarea legii 126 respectiv operaţiuni cu obiecte pirotehnice.

Nu este un secret că în perioada sărbătorilor de iarnă operaţiunile vor fi intensificate de lucrătorii serviciului arme şi lucrătorii de investigare a criminalităţii economice de ordine publică din cadrul ISU şi ITM şi astfel, în luna decembrie, au fost constate trei dosare fiind verificate în vederea confiscării o cantitate de 104 kg de articole pirotehnice. De remarcat şi în acelaşi timp îmbucurător este faptul că în ultimii ani, la nivelul judeţului, nu au fost înregistrate răniri, distrugeri sau, mai rău, pierderi de vieţi omeneşti prin manipularea incorectă a acestor obiecte pirotehnice”, a precizat şeful Biroului arme, explozivi şi substanţe periculoase, comisarul şef de poliţie Bogdan Petrică.

 

Produsele specifice perioadei, în atenţia poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

 

De la începutul lunii decembrie și până în prezent, în cadrul acţiunilor preventive desfăşurate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale în valoare de 5.500 lei, au fost identificate opt infracțiuni, 1.475 lei numerar confiscați, 25 litri alcool, 6.820 țigarete de contrabandă, 1.318 de articole pirotehnice și 5 kg tutun pentru fumat.
Totodată, au fost ridicate în vederea cercetărilor 6.820 bucăţi țigarete nemarcate fiscal sau marcate fiscal necorespunzător și 1.318 bucăţi de articole pirotehnice, potrivit informaţiilor furnizate de comisarul şef de poliţie Alin Vîjîială.

“Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice vor avea în vedere în perioada imediat următoare efectuarea unor verificări pe linia comerțului ilegal cu mărfuri alimentare (carne, produse congelate din carne, legume, fructe, alcool și băuturi alcoolice), produse din tutun, obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă, activități ce vor fi desfășurate în cadrul planurilor de acțiune existente la nivelul judeţului sau planuri generate de direcţia de investigare a criminalităţii economice din cadrul IGPR.

Pentru aceste verificări vom avea în vedere  să cooptăm, să atragem, şi reprezentanţi ai altor instituții de aplicare a legii, respectiv reprezentanţi ai DSVSA Teleorman, Oficiul de Protecție a Consumatorilor și reprezentanți ai A.N.A.F. De asemenea, vom continua activitățile de cercetare în dosarele penale aflate în lucru, pentru administrarea probatoriilor asfel încât să fim în măsură să formulăm propuneri de soluţie unităţilor de parchet care supraveghează cercetările… În concret, în această perioadă se va pune accent pe identificarea şi verificarea agenţilor economici din judeţ unde funcţionează complexe comerciale, precum si din pieţele şi târgurile în care se desfăşoară activităţi comerciale nelegale cu: mărfuri alimentare (carne și produse din carne congelate), legume-fructe, alcool, băuturi alcoolice şi ţigări, obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă, pe stabilirea operaţiunilor şi circuitelor comerciale derulate şi societăţile comerciale destinatare ale mărfurilor în cauză, pe descoperirea şi investigarea ilegalităţilor comise cu ocazia efectuării importurilor/operaţiunilor intracomunitare şi comercializării acestor produse pe teritoriul judetului, pe identificarea operatorilor comerciali care efectuează importuri şi achiziţii intracomunitare prin sustragerea de la controlul vamal sau controlul instituit în cele doua puncte de frontieră, pe descoperirea şi sancţionarea faptelor de natură contravenţională din acest domeniu, pe descoperirea şi investigarea cazurilor de evaziune fiscală, precum şi pe participarea la acțiunile organizate în conformitate cu prevederile planurilor de acţiune/măsuri aflate în vigoare”, a declarat şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

 

În decembrie, poliţiştii rutieri au reţinut 71 de permise în cadrul acţiunilor preventive

 

De la începutul lunii decembrie, pe raza judeţului, s-au produs patru accidente rutiere grave soldate cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în această perioadă, poliţiştii acţionează, în special, pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea blocajelor rutiere, în special în punctele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere.

“De la începutul lunii decembrie şi până în prezent, poliţiştii serviciului rutier Teleorman au organizat şase acţiuni preventive pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere, scopul acestora fiind reducerea numărului de accidente precum şi a consecinţelor acestora. În cadrul acţiunilor au fost aplicate 520 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor legale la regimul circulaţiei pe drumurile publice, fiind reţinue 71 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de conducere autovehicule pe drumurile publice, precum şi 28 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate 9 infracţiuni, 4 dintre acestea fiind infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice”, a precizat subinspectorul de poliţie Alina Dobre.

Potrivit sursei citate, în această perioadă, se va avea în vedere informarea permanentă a participanţilor la trafic cu privire la condiţiile meteo-rutiere de deplasare, la nivel central, de către Centrul Infotrafic şi, respectiv, local, de către purtătorul de cuvânt al inspectoratului de poliţie județean.

În ceea ce priveşte Serviciul Ordine Publică, potrivit comisarului şef de poliţie Adrian Voicu, poliţiştii desfășoară în această perioadă activități preventiv-reactive pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și prevenirea și combaterea activităților ilicite. Se va avea în vedere, în acest sens, o bună cooperare cu jandarmii şi poliţia locală pentru a eficientiza dispozitivele de siguranţă publică prin mărirea numărului de patrule mixte pentru prevenirea infracţionalităţii stradale pe raza localităţilor urbane şi rurale cu accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate şi locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă (târguri, oboare, pieţe etc.).

Totodată, se are în vedere pregătirea antivictimală a persoanelor vârstnice care locuiesc singure sau în case izolate, precum şi identificarea familiilor ai căror membri sosesc din străinătate pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă şi cunoaşterea relaţiilor dintre aceştia, în scopul prevenirii producerii unor evenimente cu consecinţe grave, participarea la activităţile desfăşurate pentru asigurarea fluenţei traficului rutier pe arterele de circulaţie care converg spre cele doua punctele de trecere a frontierei, asigurarea prezenţei sporite în zona discotecilor, barurilor, cluburilor sau altor locaţii de acest gen, monitorizarea locurilor unde se organizează focuri de artificii, pentru respectarea condiţiilor prevăzute de lege, ce trebuie îndeplinite. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code