Economie

Crescătorii de animale care au returnat subvenţiile pentru că aveau datorii la stat îşi primesc banii înapoi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat, la 30 mai, plăţile pentru un număr de 9.761 beneficiari, potrivit Legii 48/ 2014 privind unele măsuri referitoare la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că sumele reprezintă primele beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceştia nu le-au încasat sau au fost nevoiţi să le restituie ca urmare a titlurilor de creanţă pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti în cadrul unei misiuni de audit a Curţii de Conturi.

De prevederile Legii nr. 48/2014 beneficiază, pe lângă fermierii deja plătiţi, şi cei care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanţă) care sunt anulate prin efectul legii.

Plata sumelor prevăzute în Legea 48/2014 se realizează până la data de 31 decembrie 2014, iar sumele necesare aplicării prevederilor prezentei legi, în cuantum de 26,877 milioane lei, se asigură în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

Potrivit unor acte normative, în perioada 2007-2010, subvenţiile primite de la Uniunea Europeană erau condiţionate de inexistenţa datoriilor la bugetul de stat. Fermierii crescători de animale erau obligaţi, pentru a putea intra în posesia subvenţiei, să scrie o declaraţie pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat şi/ sau la bugetul local, la data solicitării primelor.

În urma unui audit al Curţii de Conturi la APIA a reieşit faptul că mulţi fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit să returneze subvenţia primită de la APIA, totodată fiindu-le interzis să mai primească subvenţii de la Uniunea Europeană pe o perioadă de trei ani.La nivelul judeţului Teleorman în urma unui control efectuat la beneficiarii de subvenţii din agricutură, în această situaţie s-au aflat peste 300 de beneficiari care au fost găsiţi în neregulă, drept pentru care APIA a depus sesizări în instanţă şi a solicitat returnarea fondurilor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.