Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Coşurile de fum, un pericol pentru teleormăneni

Două gospodării din Teleorman, una din Nenciuleşti şi alta din Ştorobăneasa, ar fi putut să se facă scrum din cauza coşurilor de fum, la final de săptămână.

În cazul incendiului izbucnit la acoperişul casei din Nenciuleşti, în ziua de vineri, 24 noiembrie, din cauza unui coş de fum deteriorat, au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Alexandria, cu o autpspecială de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Pagubele incendiului au fost estimate la suma de 150 de lei, au ars trei grinzi de lemn şi nu s-au înregistrat victime.

În ultima zi din săptămână, pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD şi la un incendiu izbucnit la acoperişul unei case din Ştorobăneasa.

În acest caz, la sosirea echipajelor, focul se manifesta deja la acoperişul casei de locuit, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp şi exista riscul propagării la întregul imobil.

Militarii au reuşit să evite extinderea focului la bunurile din apropiere, lichidarea totală a incendiului realizându-se după aproximativ două ore.

Pe timpul intervenţiei, soţia proprietarului a avut un atac de panică, necesitând acordarea primului ajutor şi transportarea la spital cu ajutorul ambulanţei SMURD.

Flăcările au distrus bunuri estimate la aproximativ 10.000 de lei, reprezentând acoperişul locuinţei pe circa 50 mp, 4 anvelope auto, 10 saci cu materiale textile, mai multe bidoane textile şi tavanul unei camere de locuit.

Din primele cercetări efectuate la faţa locului, se pare că incendiul a avut drept cauză un coş de fum deteriorat care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.

Pentru a evita astfel de tragedii, pompierii recomandă verificarea coşurilor de fum, repararea şi curaţarea perioadică, de către persoane specializate şi autorizate. De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale. Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Totodată, la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului, nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc., în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile, iar gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă).

De asemenea, se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code