Economie

Controalele CJPC asupra produselor alimentare specifice Sărbătorilor pascale au scos la iveală primele nereguli

În perioada 23.03–03.04.2015, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat acţiuni de control privind modul de modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare produselor alimentare specifice Sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, produse de patiserie – cozonac, chec, pască, fursecuri), vin.

A fost verificată o cantitate de aproape 50 tone produse alimentare, constatându-se că aproape 12 tone nu se încadrau în prevederile legale.

În 40% din judeţele controlate la nivel naţional s-a constatat comercializarea produselor specifice Sărbătorilor pascale în afara datei durabilităţii minimale, respectiv a datei limită de consum stabilite de producători, la nivelul judeţului Teleorman aceste deficienţe fiind depistate la vopsea de ouă care era expirată din 20.11.2014 şi din 06.2013. Tot în Teleorman s-a găsit la comercializare vopsea de ouă lichidă la care în lista ingredientelor nu era înscrisă categoria de ingrediente pentru glicerina alimentară, acid lactic, glucoză, acid citric şi benzoat de sodiu.

În ceea ce priveşte abaterile privind înscrierea ingredientelor alergene, cu astfel de deficienţe au fost depistate cornuleţe cu gem, iar cu abateri de informare constatate la comercializarea produselor alimentare în vrac, biscuiţi zaharoşi vrac.

Nici băuturile alcoolice nu au rămas necontrolate, iar la comercializarea vinului vrac, în Teleorman s-a depistat la comercializare vin de masă alb demisec, fără a oferi consumatorilor informaţii privind categoria de calitate, tipul de vin dat de conţinutul de zahăr, anul de producţie şi numărul autorizaţiei spaţiului de comercializare, precum şi preţul de vânzare. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.