Economie

Consiliul local Alexandria garantează financiar reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din Teleorman

apaCarmen Dumitrescu

Despre proiectul major derulat de Apa Serv referitor la reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Teleorman se cunosc deja destule detalii. Important este că proiectul merge mai departe chiar şi sub noua conducere a serviciului iar Consiliul local a decis, în cadrul celei mai recente şedinţe, să garanteze financiar demersurile de concretizare a acestuia. Astfel, s-a constituit un fond de risc în sumă de 220.047 lei, plătibilă în 4 tranşe trimestriale în sumă de 55.011,75 lei aferent creditului contractat de Apa Serv cu garanţia municipiului Alexandria.

Consiliul local Alexandria a aprobat, prin Hotărârea nr.24 din 29.01.2008 acordul de principiu de garantare parţială a împrumutului care va fi contractat de către Apa Serv necesar implementării proiectului “Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă canalizare în judeţul Teleorman”. Proiectul a fost aprobat de către Ministerul Mediului prin ordinul 75 din 2009, în baza Deciziei Comisiei Europene prin care se aproba contribuţia financiară din partea Fondului de Coeziune la proiectul major, care face parte din programul operaţional pentru asistenţă comunitară prin FEDR şi Fondul de Coeziune în conformitate cu obiectivul Convergenţă în România.

Programul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Mediu” – Axa prioritară “Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”.

Astfel, pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de către unităţile administrativ-teritoriale a împrumuturilor contractate de operatorii economici şi serviciile publice de subordonare locală se constituie fondul de risc în afara bugetului local. Fondul de risc se păstrează în conturi separate, deschise la unităţile teritoriale ale Trezoreriei statului şi se constituie distinct pentru garanţii locale la împrumuri interne şi, respectiv, pentru garanţii la împrumuturi externe. Fondul de risc se constituie din sumele încasate sub formă de comisioane de la beneficiarii împrumuturilor garantate, din dobânzile  acordate de unităţile Trezoreriei Statului la disponibilităţile fondului, din majorări de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare şi a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente şi, în completare, din bugetul local. În cazul în care se vor efectua plăţi din fondul de risc, aferente unor scadenţe neonorate de garant,veniturile fondului de risc se reîntregesc cu sumele recuperate de la acesta.

Ca atare, suma garantată de către Municipiul Alexandria este de 14.959.711 lei, compusă din 20% din contribuţia beneficiarului şi dobânzi şi comisioane. Având în vedere că la această dată, Apa Serb nu a început încă rambursarea creditului iar în perioada plăţii dobânzilor şi comisioanelor aferente acestui credit nu a înregistrat nici întârzieri şi nici restanţe, consilierii locali au propus constituirea fondului de risc la nivelul sumei de 220.047 lei în patru tranşe trimestriale, reprezentând contravaloarea garanţiei care acoperă procentul de 1,47% din totalul garanţiei.

Implementarea acestui proiect va veni în sprijinul dezvoltării comune a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, cu ajutorul serviciilor de sprijin, a asistenţei profesionale şi a altor servicii întregite de acţiuni de investiţii în dezvoltarea extinderii şi modernizării sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.