Consiliul Local Alexandria a aprobat bugetul municipiului pe 2018

Cu 14 voturi “pentru” şi cinci abţineri, proiectul de buget al municipiului Alexandria pentru anul 2018 a fost adoptat în şedinţa extraordinară a Consiliului local de miercuri, 14 februarie, la care au luat parte 19 din cei 21 de aleşi locali, doi dintre liberali fiind absenţi.

Consilierii PNL prezenţi în sala de şedinţe a Primăriei Alexandria s-au abţinut la majoritatea subcapitolelor şi capitolelor bugetului municipiului pe anul 2018, supuse dezbaterii şi votului, precum şi la votul final. Şi, deşi în anii trecuţi, Florin Titirişcă se erija în vocea opoziţiei din Consiliul Local Alexandria, anul acesta Gigi Nădrag i-a luat locul.

Potrivit actului normativ dezbătut şi votat de aleşii locali, s-a aprobat bugetul general al Municipiului Alexandria pe anul 2018 la partea de venituri în sumă de 121.317,02 mii lei şi la partea de cheltuieli în sumă de 127.981,53 mii lei, pe cele două secţiuni, respectiv de funcţionare, în sumă de 69.124,39 mii lei, şi de dezvoltare, în sumă de 32.251,03 mii lei. De asemenea, s-a aprobat bugetul Instituţiilor Publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe anul 2018 pe cele două secţiuni de funcţionare în sumă de 1.534,98 mii lei şi de dezvoltare în sumă de 22,00 mii lei, bugetul Creditelor Interne pe anul 2018 în sumă de 18.324,62 mii lei, precum şi bugetul Fondurilor Externe Nerambursabile pe anul 2018 în sumă de 60,00 mii lei.

Totodată, s-a aprobat şi numărul de personal şi fondul salariilor de bază pentru anul 2018, Programul de investiţii pe anul 2018, precum şi utilizarea excedentului din anii precedenţi, în sumă de 6.435,04 mii lei pentru cheltuieli de investiţii la secţiunea de dezvoltare a Bugetului Local al Municipiului Alexandria.

Dezbaterea bugetului, condimentată cu declaraţii politice

Liberalii s-au abţinut de la votul final al proiectului de buget al municipiului, explicaţia pentru poziţia lor fiind explicată de Gigi Nădrag, cel care s-a erijat în purtătorul de cuvânt al opoziţiei în şedinţa de lucru.

“Din punctul meu de vedere, pentru anii viitori, există un mare risc privind finanţarea investiţiilor  la nivelul bugetului. După cum observaţi, mare parte a finanţării se referă la sursele externe, în special cele care vin de la bugetul de stat. Mai fac o remarcă, şi anume că n-am văzut în buget absolut nimic legat de bani europeni, de sume care să finanţeze proiecte europene. Şi în acest context, constat următoarele – bugetul pe anul 2018 este unul care a fost echilibrat, într-adevăr, însă în mare parte cu susţinere externă, respectiv din ceea ce vine de la bugetul de stat sau de la alte autorităţi; este guvernat de o creştere a cheltuielilor atât pe capitolul material, cât şi pe capitolul salarii această creştere fiind în special acoperită din aceste finanţări externe; îngrijorarea mea este ce se va întâmpla în viitor, pentru că în anii 2019, 2020, pe fondul scăderii drastice a subvenţiilor, aşa cum sunt ele preconizate la acest moment, înseamnă că noi nu mai putem să finanţăm decât cheltuielile de funcţionare, ceea ce înseamnă că va fi foarte dificil să mai finanţăm ceva legat de investiţii având în vedere că gradul nostru de îndatorare este destul de mare, după calculele mele. Din aceste motive, aş vrea să fac şi câteva solicitări, şi anume să demarăm cât mai urgent atracţia de fonduri europene. De asemenea, aş solicita departamentelor din cadrul Primăriei un plan de reducere a cheltuielilor de funcţionare, pe care le consider foarte mari. De asemenea, cer încurajarea mediului economic prin atragerea de noi investitori şi creşterea încasărilor. Noi nu avem altă soluţie pentru creşterea încasărilor decât atragerea de investitori sau creşterea gradului de colectare, dar probabil că-mi veţi spune care este gradul de colectare şi cât se poate creşte de acolo”, a explicat liberalul Gigi Nădrag.

Răspunsul pentru consilierul PNL a venit de la primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, care l-a acuzat pe acesta că este demagog, că duce dezbaterea în zona politică şi că îşi exprimă temeri fără fundament.

“Sunt multe lucruri pe care le-aţi enunţat aici şi cu care nu sunt de acord, dincolo de demagogia politică şi intepretări care să sperie opinia publică şi consilierii că ce dramă o să fie… E chestia cu drobul de sare, domnule consilier, şi mi se pare uşor deplasat… Sigur, sunteţi consilier mai nou şi nu ştiţi evoluţia lucrărilor de investiţii din municipiul Alexandria şi în mandatele trecute, în politica mea, pentru că eu sunt cel care propune Consiliului Local. Cât timp a fost dreapta la putere, nu am primit niciun leu, aşa că am luat credite şi am făcut investiţii în oraşul ăsta, absolut necesare, cerute de cetăţeni şi până la urmă, toate au dus la un grad de urbanizare mai bun, la sprijin chiar şi pentru mediul de afaceri. Sigur, a venit vremea să fie la nivel central un guvern format pe o majoritate din care face parte şi PSD şi pentru prima dată au fost luate în serios proiectele pe care le-am depus. Şi este absolut normal să beneficiem de resurse externe, sunt şi primari din opoziţie care au proiecte finanţate prin PNDL. Nu ştiu de unde şi până unde teama că la anul o să fie dramă, că nu o să mai susţinem decât partea de funcţionare… Mi se par doar exprimări demagogice frumos îmbrăcate, vă pricepeţi la asta şi vă felicit că staţi bine cu vorbele, dar nu au niciun fundament. Cetăţenii nu trebuie să aibă niciun fel de emoţie privind echilibrarea bugetului, anul trecut am deblocat fondul de excedent, aţi şi fost la şedinţă, şi atunci am explicat foarte clar că încasările au fost mai mari decât ne-am aşteptat şi decât le-am prognozat la începutul anului 2017 şi în principal sursa cea mai consistentă a fost impozitul pe salariu. Şi da, am avut încasări mai mari decât ne-am aşteptat. (…) Vreau să vă informez, domnule consilier, că bugetul de dezvoltare este comparabil cu cel al anilor trecuţi. Da, avem credite, iar acesta nu este un secret, orice instituţie are credite, orice societate are credite, dar acesta este un instrument de lucru. Gradul de îndatorare, colegii spun că este undeva la 18%, iar până la 30% noi mai avem posibilitatea să mai luăm credite. Nu ştiu dacă mai luăm sau nu, s-ar putea ca, dacă avem obiective extrem de importante, să mai apelăm la un credit, dar asta nu îsneamnă că vom afecta activitatea instituţiei”, a spus Victor Drăguşin.

Invitat să părăsească sala, un fost candidat la Primărie i-a aplicat câteva umbrele “pe cocoaşă” administratorului municipiului, Ştefan Tăbăcitu

Cunoştinţă veche oficialilor alexăndreni, Constantin Şerbănescu, fost candidat din partea Partidului Verde la funcţia de primar al muncipiului Alexandria, la alegerile locale din 2008, şi-a făcut apariţia în sală după începerea şedinţei şi, după câteva minute bune în care a asistat la discuţiile dintre reprezentanţii puterii (primarul Victor Dăguşin şi preşedintele de şedinţă, consilierul PSD Ilie Sorin) şi ai opoziţiei (liberalul Gabriel Nădrag), acesta a simţit nevoia să intervină, deşi regulamentul nu-i permitea acest lucru.

Administratorul municipiului Alexandria, Ştefan Tăbăcitu s-a ridicat de pe scaun şi s-a îndreptat către bărbat să-l lămurească de faptul că nu are dreptul să ia cuvântul şi a încercat, totodată, să-l convingă să părăsească şedinţa. Bărbatul s-a arătat foarte deranjat că nu a fost lăsat să-şi spună părerea şi a fost “invitat” de administratorul municipiului să iasă din sală, aşa că i-a aplicat acestuia câteva umbrele “pe cocoaşă”, însă nu înainte de a arunca şi câteva cuvinte grele la adresa aleşilor locali. (Violeta Mocanu)

1 Comment

  1. Observator says:

    Se pare ca acest administrator care este batut in cuie cum ii place sa se laude ,a baut apa dupa Badalau de la Giurgiu! Cand nu te intelegi cu cineva ii aplici”constitutia”prostului care apare mult mai des in spatiul public! Asta da democratie!

Leave a Comment

*

code