Social

Consiliul Local Alexandria a aprobat metodologia de acordare a ajutorului financiar pentru familiile care angajează bone

Aleșii locali alexăndreni au aprobat, în ședința de lucru de miercuri, 27 mai, proiectul de hotărâre privind aprobarea metodologiei de acordare a unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, demers ce trebuia realizat până la finalul acestei luni, urmând ca, de la 31 mai, să intre în vigoare Legea nr. 35 din 2020, prin care statul acordă unor părinţi ajutor lunar ca să plătească bona copilului.

Actul normativ prevede că părinţii copiilor cu vârste de până la şase ani, care nu sunt înscrişi la creşă sau grădiniţă, pot primi un ajutor de la stat cu care să acopere o parte din remuneraţia bonei. Ajutorul este cuprins între 250 de lei şi 710 lei pe lună și este acordat în funcţie de venitul net lunar pe membru de familie, care nu trebuie să depăşească însă suma de 3.500 de lei.

Concret, sprijinul este acordat lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, astfel că la venituri pe membru de familie de până la 2.100 lei ajutorul financiar va fi de 710 lei; pentru venituri de la 2.101 lei până la 2.500 lei  ajutorul de la stat va fi de 550 lei; pentru venituri de la 2.501 lei până la 3.000 lei sprijinul va fi de 390 lei; iar pentru venituri pe membru de familie de la 3.001 lei până la 3.500 lei ajutorul va fi de 250 lei.

Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, care se depun şi se înregistrează la serviciul public de asistenţă socială.

Ca să primească ajutorul de la stat, părinţii trebuie să nu aibă datorii la bugetul local.

Legea nr. 35 din 2020 stabileşte cadrul legal de acordare a unui ajutor în bani familiilor cu copii de vârstă preşcolară, pentru plata serviciilor oferite de bonă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

Primarul Alexandriei, Victor Drăgușin a explicat, în cadrul ședinței, că pentru a beneficia de ajutorul de la stat, bona trebuie să fie angajată cu contract de muncă și să fie atestată fie individual, fie printr-o agenție.

La nivelul municipiului, sunt aproximativ 1.760 de copii cu vârsta de până la 6 ani, a explicat Victor Drăgușin, iar dintre aceștia în jur de 1.100 sunt în sistemul de învățământ preșcolar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.