Social

Consiliul local a stabilit – Alexăndrenii vor primi ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi în această iarnă

Carmen Dumitrescu

Problema încălzirii locuinţelor pe timp de iarnă este una destul de presantă pentru alexăndreni. Sistemul centralizat de încălzire este compromis, cei care mai sunt încă branşaţi la sistem au datorii mari către societatea de termoficare şi nu au nici posibilitatea de a-şi achita debitele, nici posibilitatea de a-şi achiziţiona o centrală termică de apartament. Consiliul local Alexandria face însă efortul ca şi în iarna care vine să sprijine consumatorii vulnerabili şi să le acorde, din bugetul local, un sprijin pentru încălzirea locuinţei prin compensarea procentuală aplicată la contravaloarea energiei termice consumate lunar de consumatorul vulnerabil, în funcţie de veniturile medii lunare pe familie. Astfel, sprijinul se acordă diferenţiat iar cei care se încadrează în criteriile cerute se pot adresa municipalităţii pentru a demonstra, documentat, că sunt consumatori vulnerabili şi că au realmente nevoie de un sprijin financiar.

Aşa cum preciza şi directorul Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alexandria, Ioan Voicu, s-a lucrat în perioada anterioară la trei proiecte de hotărâre ale Consiliului local pentru acordarea de ajutoare atât celor care se încălzesc cu ajutorul energiei electrice, a lemnelor, a energiei termice şi, mai nou, a gazelor naturale.

În ceea ce priveşte sprijinul pentru încălzirea cu gaze naturale, alexăndrenii trebuie să cunoască o serie de condiţii. Astfel, pentru o familie sau persoană singură cu un venit mediu lunar pe membru de familie de 155 de lei se acordă suma de 79 lei, în timp ce pentru o familie sau persoană singură cu un venit mediu de 520 lei se acordă suma de 6 lei. Astfel, cei care se încadrează între aceşti parametri de venit, trebuie să se adreseze Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alexandria, să depună documetele care atestează nivelul veniturilor şi al dificultăţilor economice pe care le înfruntă familia lor, beneficiind la final de o sumă cuprinsă între 79 lei şi 6 lei lunar pentru încălzire. Finanţarea cheltuielilor legate de acordarea de facilităţi pentru încălzirea familiilor aflate în dificultate se va face din bugetul local al municipiului Alexandria, secţiunea de funcţionare, din capitolul “Asigurări şi asistenţă socială”, articolul “Ajutoare sociale”. Aceste facilităţi au fost aprobate de consilierii locali ai Alexandriei în cadrul şedinţei de săptămâna trecută şi cei interesaţi pot deja merge la sediul Serviciului de Asistenţă Socială pentru a depune actele necesare.

Între timp, societatea de temoficare face eforturi pentru recuperarea datoriilor de la populaţie, proces care decurge încă destul de lent, pentru că tot mai multe locuinţe au fost scoase din zonele de încălzire unitare, din motive obiective şi la cererea celor care au înţeles că e mai eficient să găsească resurse proprii pentru încălzirea locuinţei pe termen scurt.

One Comment

  1. 6 lei? poate e o gluma! ca bataie de joc e sigur…..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.