Economie

Consiliul Judeţean Teleorman a aprobat bugetele instituţiilor din subordine

Carmen Dumitrescu

Funcţionarea eficientă a instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean depinde, în mare măsură, de finanţarea lor raţională, adaptată la nevoile specifice ale celor dependenţi de acestea. În consecinţă, de fiecare dată când coordonatele se modifică, e necesară ajustarea acestor bugete, astfel încât funcţionarea instituţiilor în cauză să fie asigurată în condiţii optime. Ca atare, în cadrul celei mai recente întruniri a consilierilor judeţeni s-a aprobat proiectul privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, a numărului de personal şi a fondului salariilor de bază pe anul 2013 şi estimările pentru anii 2014 – 2016 ale instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea Consiliului Judeţean Teleorman. După cum ştim, în acest moment, sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman funcţionează 15 instituţii şi servicii publice finanţate astfel: 5 instituţii finanţate integral din bugetul local, 9 instituţii şi servicii publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul propriu al judeţului şi o instituţie (Direcţia Generală de Pază a judeţului Teleorman) care se finanţează integral din venituri proprii.

Ca atare, potrivit hotărârii consilierilor judeţeni, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alexandria are acum un buget constând în 2.324 mii lei la capitolul “Venituri” şi 2.324 lei la “Cheltuieli”. În ceea ce priveşte cheltuielile instituţiei, cea mai mare parte a banilor, în speţă suma de 2.148 mii lei merge către salarizarea personalului, în timp ce 176 mii lei se îndreaptă către achiziţionarea de bunuri şi servicii. Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Roşiori de Vede are alocat un buget compus din 1.620 mii lei la “venituri” şi 1.620 mii lei la “cheltuieli”, 1.462 mii lei sunt direcţionaţi către salarizarea personalului şi 158 mii lei către achiziţia de bunuri şi servicii. Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională are alocaţi în 2013 1.143 mii lei atât la capitolul “venituri”, cât şi la “cheltuieli”, din care 1.027 mii lei merg către salarizarea personalului şi 116 mii lei spre bunuri şi servicii necesare bunei activităţi.

În ceea ce priveşte Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, acestei instituţii i-au fost alocaţi pentru restul anului 2013 46.026 mii lei pentru cheltuieli, din care 11.467 mii lei sunt direcţionaţi către salarizarea personalului şi 2.467 mii lei către achiziţia de bunuri şi servicii.

Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Teleormănene, instituţie care n-a reuşit nici până acum să contracteze un manager, care să vegheze la buna funcţionare a instituţiei are un buget alcătuit din 1.650 mii lei la capitolul “Venituri” şi 1.650 mii lei la capitolul “Cheltuieli”, din care 1.270 mii lei sunt direcţionaţi către plata angajaţilor iar 380 mii lei către achizionarea de bunuri şi servicii. Un buget destul de modest a fost alocat Camerei Agricole Teleorman, în spetă 980 mii lei pentru cheltuieli, din care 780 merg către salarizarea angajaţilor şi doar 200 mii lei către achiziţia de bunuri şi servicii.

Oricum, în general, atunci când sunt întrebaţi dacă bugetele alocate le sunt suficiente, directorii acestor instituţii se plâng şi declară că eforturile sunt uriaşe pentru a-şi ţine activitatea pe linia de plutire, chiar dacă nu au curajul să o spună ferm şi direct. Consiliul Judeţean face, însă, eforturi pentru a le asigura instituţiilor de sub autoritatea sa cel puţin fondurile necesare subzistenţei, fiind mai mult decât evident faptul că despre o finanţare eficientă şi despre o cheltuire raţională a banilor nu prea se poate discuta, la acest moment, în Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.