Consiliul Județean a aprobat contractul de parteneriat cu Primăria Talpa pentru cofinanțarea cheltuielilor de funcționare ale Centrului de bătrâni

Cu unanimitate de voturi, aleșii județeni au adoptat, în ședința de lucru de miercuri, 25 aprilie, Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de parteneriat între județul Teleorman, prin Consiliul Județean Teleorman și comuna Talpa, prin Consiliul Local al comunei Talpa, în vederea cofinanțării cheltuielilor de funcționare aferente Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Dependente ”Sf. Maria”, comuna Talpa, pentru anul 2018.

Astfel, prin actul administrativ, se aprobă contribuția Consiliului Județean pentru cofinanțarea cheltuielilor de funcționare ale Centrului de bătrâni din comuna Talpa, pentru anul 2018, în sumă de 400.000 de lei, cu toate că suma cerută de Consiliul Local Talpa a fost mai mare. Referitor la diferența semnificativă dintre suma cerută și cea aprobată de Consiliul Județean, Dănuț Cristescu a precizat că la rectificarea bugetară vor mai fi alocați bani pentru cheltuielile de funcționare ale Centrului, astfel încât activitatea să poată fi desfășurată în mod normal.

“În Centrul de la Talpa, din 2009 până astăzi și-au petrecut ultimele zile peste 500 de bătrâni care au plecat pe ultimul drum, funcționează la capacitate tot timpul, sunt 50 de bătrâni, sunt din tot județul. Taxa de participare este de1.050 de lei pentru persoanele vârstnice care  pot merge, mănâncă, se deplasează, iar pentru cei care sunt la pamperși, în această situație fiind undeva la 80% dintre ei, taxa este de 1.450 de lei. Contribuția bătrânilor este de 60% din pensie , iar diferența vine de la aparținătorul legal sau , dacă nu, primăria de care aparține bătrânul,  în urma unei anchete sociale. (…) Încercăm să reducem cheltuielile și încercăm să ne gospodărim, avem o fermă unde ne producem singuri mare parte din alimente – vorbim de carnea de prc, de carnea de vită, cultivăm grâu și floarea soarelul, le predăm la brutărie și luăm pâine sau predăm floarea soarelui la presă și luăm ulei, avem parteneriate cu oameni care ne donează bulion și tot felul de alimente… (…) În mare, încercăm să reducem costurile, ca să putem să supraviețuim, fără să umblăm la calitatea produselor necesare bătrânilor”, a spus Benone Rababoc, primarul comunei Talpa.

Potrivit edilului de la Talpa, cei mai mulți dintre bătrânii din localitate care au nevoie de ajutor beneficiază de îngrijirile la domiciliu oferite de un ONG, iar aceștia sunt duși la Centru numai atunci când devin dependenți și au nevoie permanentă de ajutor.

“Din Talpa sunt undeva la 10 bătrâni, pentru că funcționează la Talpa și un ONG, care a fost al Primăriei, de îngrijire la domiciliu, și încercăm să-i aducem pe bătrâni în centru doar atunci când nu mai poate fi îngrijit la ei acasă. Ideea este să poată fi îngrijiți la domiciliul, iar hainele sunt spălate și mâncarea este pregătită la centru și ei le primesc acasă”, a mai spus Benone Rababoc. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code